2
Proizvođač bezalkoholnih napitaka modifikuje prodaju u Evropi
Coca -Cola bez monopola!

       Evropska unija objavila je nagodbu s američkom korporacijom Coca-Cola u slučaju kršenja pravila slobodne tržišne utakmice nakon što je taj proizvođač bezalkoholnih napitaka pristao da modifikuje svoje prodajne postupke u Evropi, objavili su izvori bliski njihovim pregovorima.

       EU regulatori planiraju pritom iskoristiti nove zakonske alate koji su im na raspolaganju, tzv. odluku o nagodbi. Njom obaveze na koje je kompanija pristala postaju više obavezujuće i lakše se sprovode na nacionalnim sudovima.

       Sporazum o nagodbi, kojim će se tako okončati taj slučaj koji se rasteže već pet godina, omogućava Coca-Coli izbjegavanje kazne i potencijalno godinama duge pravne prepirke. Vjerojatno će ta odluka stupiti na snagu od idućeg proljeća, nakon što bude prevedena na jezike članica EU i objavljena u službenom EU glasniku, istaknuli su ti izvori.

       Cijeli slučaj podstaknut je pritužbama PepsiCo u 1990 da Coca-Colini sporazumi o distribuciji u Evropi nepošteno ograničavaju pristup konkurentskim proizvodima na police i u hladnjake u trgovinama. Coca-Cola drži otprilike polovinu evropskog tržišta bezalkoholnih pića, prema svega 10 posto udjela podružnice PepsiCo-a u Evropi, Purchase. U SAD je manja razlika u tržišnim udjelima tih rivala.

       Po istim izvorima, Coca-Cola je ponudila ukidanje svih rabata koje dobijaju maloprodajne kompanije ako postignu određenu količinu prodaje i ciljeve rasta. Takođe, više neće vezati popuste na svoje glavne proizvode uz prodaju pića s novim ukusima ili manje popularnih brandova, te je obećala da više neće zahtijevati da svi njeni proizvodi budu zajedno izloženi na policama u trgovinama.

       Kompanija će takođe dopustiti svojim konkurentima da zaposjednu i do 20 posto prostora unutar hladnjaka, ako su njeni hladnjaci jedini u trgovinama. Vlasnicima trgovina biće omogućeno da raskinu ekskluzivne sporazume s Coca-Colom tako da kupe opremu nakon tri godine.





Posjeta : 1679