2
Rijedak slućaj, praktično svjetski rekord
Tinejdžeru izvadili - 232 zuba!

    Sedamnaestogodišnjem dječaku Ljekari u Indiji, tokom sedmočasovne operacije, izvadili su - 232 zuba!

Ašik Gavai je doveden s otokom u vilici, rekao je doktor Sunada Diver koji je na čelu Mumbajske stomatološke klinike, piše Bi-bi-si.
Tinejdžer je poslednjih osamnaest mjeseci putovao od grada do grada, pošto ljekari iz njegovog sela nijesu uspjeli da pronađu uzrok bolova i otoka.
Ljekari su njegov slučaj opisali kao vrlo rijedak i praktično svjetski rekord.
- Ašikov slučaj je vrsta benignog tumora gdje desni stvaraju višak zuba. U početku nijesmo mogli da ih izvadimo pa smo koristili dleto i čekić. Kako smo ga otvorili, mali zub je počeo da izlazi, i tako jedan po jedan. U početku smo ih skupljali, izgledali su kao mali bijeli biseri, a onda smo se umorili. Izbrojali smo 232 zuba - naveo je Diver.
U operaciji su učestvovala dva hirurga i dva asistenta. Ašik sada ima 28 zuba. Njegovo stanje se opisuje kao veoma rijetko a ljekari koji su radili operaciju kažu da posljednjih 30 godina nije viđen takav slučaj.
Do sada su slični slučajevi otkriveni u gornjoj vilici i maksimum je bio 37 zuba dok je kod Ašika sve smješteno u donjoj vilici a broj zuba je nadmašio sve dosadašnje.
Ašikov otac je za "Mumbaj Miror" rekao da se zabrinuo da je u pitanju rak, pošto se njegov sin žalio na bol posljednjih mjeseci.




Posjeta : 1582