1
Poznato je da psi imaju odličan njuh
Mogu da nanjuše - kancer!

    Možda vam se čini nevjerojatnim, ali je istinito. Psi pomažu u ranom otkrivanju nekih bolesti. Belfast Telegraf donosi priču dr. Kler Gest koju je spasio njen labrador Dejzi.

Poznato je da psi imaju odličan njuh. Međutim, tek se posljednjih nekoliko godina to njihovo čulo počelo koristiti u medicinske svrhe. Otkriveno je da psi mogu da nanjuše rast nivoa šećera u krvi kod dijabetičara pa čak i da detektuju rak prije pojave prvih simptoma. Psi se u Velikoj Britaniji za to treniraju u udruženju “Medical Detection Dogs”.
Trenutno se tamo trenira 50 pasa, od kojih 45 koji pomažu dijabetičarima i 10 koji će, nakon edukacije, otkrivati rak njuškanjem uzoraka. Trening traje šest sedmica.
Izvršna direktorika udruženja dr. Kler Gest saznala je iz prve ruke kako izgleda kada ti pas dijagnostikuje bolest. Njena labradorka Dejzi tako ju je upozorila na rak dojke.
Naime, Dejzi je prolazila kroz edukaciju prepoznavanja raka bešike i prostate kada je počela neobično da se ponaša prema svojoj vlasnici. Počela je da skače po njoj i postala je vrlo uznemirena. Jednoga dana jednostavno joj je zabila njušku u grudi.
- Imala sam vrlo dubok tumor na dojci koji se godinama ne bi otkrio da me Dejzi nije upozorila - ispričala je Gest koja je uspješno preboljela tešku bolest dijagnostikovanu 2009. godine.
Psi se treniraju za prepoznavanje karcinoma koji često dugo ostaju neotkriveni, kao što su karcinom prostate, bešike i debelog crijeva.
- Činjenica je da su mnogi ´nevidljivi´ karcinomi psima vidljivi´ - ističe Gest.
Psi su u otkriću raka ili prepoznavanju hipoglikemije poprilično tačni. Dejzi iz ove današnje priče pronjuškala je sedam hiljada uzoraka urina osoba kod kojih se sumnjalo na tumor bešike, sa tačnošću od čak 93 odsto.




Posjeta : 1554