0
Sinoć počeo 59. "Eurosong"
Sergej pjeva - u finalu!

    Predstavnik Crne Gore Sergej Ćetković plasirao se u finale ovogodišnjeg Eurosonga. Sergej je sinoć, sa pjesmom ´´Moj svijet´´, nastupio kao 15.,od 16 prvih polufinalista. Inače, Sergej je bio prvi proglašeni od deset finalista Eurosonga, u prvoj polufinalnoj večeri. Najpopularnije muzičko takmičenje na svijetu počelo je sinoć, 59. put u Kopenhagenu, a 37 pjesama takmičiće se za titulu najbolje.

Ovo je prvi put da Crna Gora uđe u finale popularnog muzičkog takmičenja. Većina takmičara pjevala je na engleskom jeziku, a pored Ćetkovića koji je pjevao na crnogorskom, na svom jeziku pjevala je predstavnica Portugala.
Sergej je sa pjesmom ´´Moj svijet´´ osvojio publiku u sali, pa je još prije refrena uspio da izmami aplauz, koji se čak čuo i u direktnom prenosu.
Osim Sergeja i Crne Gore, u finale su prošle i Holandija, Švedska, San Marino, Ukrajina, Azerbejdžan, Jermenija, Rusija, Mađarska i Island. U finale nijesu ušle Letonija, Estonija, Albanija, Belgija, Moldavija i Portugalija.
Šesnaest prvih polufinalista
Takmičenje je, u hali, pratilo oko 10.000 ljudi, a procjenjuje se da je oko 180 miliona gledalaca, širom svijeta, pratilo ovogodišnji ´´Eurosong´´.
Učesnici prvog polufinala:
Jermenija: "Aram Mp3" - Not alone
Letonija: "Aarzemnieki" - Cake to bake
Estonija: Tanja - Amazing
Švedska: Sana Nilsen - Undo
Island: "Pollapönk" - No prejudice / Enga forda
Albanija: Hersi Matmuja - One night anger
Rusija: „Sestre Tolmačove“ - Shine
Azerbejdžan: Dilara Kazimova - Start a fire
Ukrajina: Marija Jaremčuk - Tick-tock
Belgija: Aksel Irsu - Mother
Moldavija: Kristina Skarlat - Wild soul
San Marino: Valentina Moneta - Maybe (Forse)
Portugalija: Suzi - Quero ser tua
Holandija: "The Common Linnets" - Calm after the storm
Crna Gora: Sergej Ćetković - Moj svijet
Mađarska: Andraš Kalai Saunders - Running
Od država regiona pored Crne Gore, u četvrtak će u drugom polufinalu nastupiti Tijana Dapčević (Makedonija) i Tinkara Kovač (Slovenija).
Iz svakog polufinala u finale će se plasirati po 10 pjesama, odlukom glasova žirija i publike u odnosu 50:50. U finalu će se birati najbolja od 26 pjesama.
Druga polufinalna noć ovogodišnjeg ´´Eurosonga´´ na programu je 8. maja, takođe u 21.
Sinoćnji šou pratile su 22 kamere, 32 video-projektora emitovala su sadržaj na pozadini scenografije. Scena je visoka 40 metara, a gotovo 11 tona zvučnika i pojačala montirano je na plafon hale u Kopenhagenu.
Više od 700 ljudi uključeno je u produkciju i realizaciju tog događaja, a organizaciju pomaže i 500 volontera. Akreditovano je oko 1.600 novinara iz 80 zemalja.





Posjeta : 1506