0
Svjetski Dan šale - 1. april
"Aprililili"!

    Svjetski Dan šale - 1. april obilježava se već vijekovima uz neizbežno "aprililili", ali je njegovo poreklo nejasno.

Mnogi su skloni tumačenjima da se svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg vijeka u Evropi kao "Dan svih luda", koji je bio opštenarodno veselje.
Postoje mišljenja da korijeni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umjeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale.
Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu".
Englezi misle da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april zovu "Danom svih glupaka".
Prema tradiciji u mnogim zemljama, ljudi mogu da drugima priređuju šale do podneva 1. aprila, međutim, ako to rade posle tog vremena, onda i sami postaju aprilske lude.
Držeći se tradicije i mnoge medijske kuće, kompanije, veb sajtovi i druge šaljivdžije u svijetu oglašavale su se raznim prvoaprilskim šalama - od smiješnih do apsurdnih pa je tako proteklih godina bilo vijesti da se Dejvid Bekam pridružio australijskoj fudbalskoj reprezentaciji, da je predsjednik Francuske Nikola Sarkozi podnio neopozivu ostavku, kao i da je Kanada kupila pola havajskog ostrva.
Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni Srbiju, pa se često u medijima moglo naći ponešto što je iznenadilo čitaoce, a jedna od šala koja se najčešće spominje objavljena je 1964. godine u "Politici ekspres" i odnosila se na to da legendarni fudbaler Dragoslav Šekularac "prelazi" u "Partizan".




Posjeta : 1620