2
Jedna od najpraktičnijih stvari koje je čovječanstvo izmislilo
Iskoristite foliju - na 21 način!

    Ovo je jedna od najpraktičnijih stvari koje je čovječanstvo izmislilo, a mi vam otkrivamo 21 nov način da je koristite!

1. Spriječite ivice kora za kolače da zagore tako što ćete ga pokriti aluminijumskom folijom. Folija će spriječiti da se ivice prepeku, a ostatak kolača će lijepo porumeniti.
2. Kreirajte poseban oblik svojih torti za dječji rođendan. Foliju presavijajte i pravite čvrste savitljive trake, od kojih ćete formirati željeni oblik tako što ćete ih slagati na dno pleha za pečenje.
3. Omekšajte stvrdnuti braon šećer i vratite ga u njegovo pjeskovito stanje tako što ćete odlomiti komad, zaviti ga u aluminijumsku foliju i peći 5min u rerni zagrijanoj na 150 stepeni.
4. Dekorišite tortu uz pomoć folije tako što ćete je upotrebiti umjesto kese za dekoraciju. Urolajte komad folije u fišek, ostavljajući rupu kroz koju ćete istiskivati fil i praviti svoje šare na torti. Dobra stvar je što po završetku jednostavno samo bacite foliju! Nema pranja!
5. Zadržite toplotu svog svježe spremljenog peciva ili mesa. Zamotajte tek ispečene kiflice, hljeb ili pile u salvetu, pa u aluminjumsku foliju. Folija će zadržati toplotu i svježinu, a salveta upijati vlagu od kondenzacije.
6. Spriječite curenje sladoleda iz korneta koji jedu vaša djeca tako što ćete ga umotati u komad aluminijumske folije.
7. Očistite srebro pomoću folije tako što ćete je iskoristiti za molekularnu reakciju u kojoj folija djeluje kao katalizator. Sve što treba da uradite jeste da ubacite komad folije u tiganj, sipate hladnu vodu i dvije kašičice soli, pa ubacite srebro koje želite da očistite (nakit, escajg, svijećnjake i sl…) i ostavite da stoji 2-3 minuta. Nakon toga isperite i osušite srebro.
8. Očistite zagorelo dno šerpe uz pomoć folije. Ako se zadesilo da u kući nemate metalni sunđer za ribanje neuspjelog ručka sa dna šerpe, jednostavno zgužvajte komad aluminjumske folije i upotrijebite je za istu stvar!
9. Poboljšajte efikasnost radijatora. Ako želite da maksimalno iskoristite toplotu koju emituju vaši stari radijatori, zalijepite komad deblje aluminujumske folije na komad kartona, tako da sjajna strana folije bude spolja, pa stavite karton između zida i radijatora. Naravno, strana sa folijom treba da bude okrenuta ka radijatoru. Ovako će se toplota ,,odbijati” o površinu folije i vraćati u vaš dom, umjesto da je ,,upiju” zidovi.
10. Sakrijte pohabana mjesta ogledala. Ove mrljice starinskim ogledalima mogu dati određeni retro šarm, ali su vrlo često smetnja. Taj problem možete riješiti tako što ćete komad aluminujmske folije zakačiti za zadnju stranu ogledala, okrećući mu sjajnu stranu. Nemojte lijepiti foliju selotejpom već probajte da je fiksirate koristeći ram.
11. Naoštrite makaze! Imate otupjele makaze i aluminumsku foliju? Smatrajte svoj problem riješenim! Presavijte komad folije nekoliko puta, pa ga jednostavno isjecite makazama bar 3-4 puta. I to je to!
12. Pomjerajte namještaj bez muke i oštećivanja podova, tako što ćete pod nogice staviti aluminijumsku foliju okrenutu mat stranom ka gore. Mat strana je zapravo klizavija od sjajne!
13. Fiksirajte baterije. Daljinski upravljač, baterijska lampa ili džojstik za igrice rade povremeno? To je vjerovatno zbog toga što je olabavljen kontakt baterija. Ovaj problem se lako riješava uz pomoć alu folije. Savijajte komad folije po polovini nekoliko puta dok ne dobijete mali jastučić, koji ćete staviti između baterije i kontakta.
14. Ubrzajte peglanje odjeće tako što ćete aluminijumsku foliju staviti direktno na drveni dio daske za peglanje, preko navući navlaku i peglati 3 puta brže! Zašto? Drvo iz daske za peglanje upija polovinu toplote koju emituje pegla. Aluminijumska folija će vam je vratiti i ubrzati peglanje.
Još jedna upotreba folije kada je u pitanju peglanje jeste u čišćenju pegle. Ako su počele da se hvataju čestice tkanine na ploču, pa se lijepi za garderobu, jednostavno vrelom peglom pređite preko komada folije.
15. Imate probleme sa insektima koji napadaju povrće u vašoj bašti? Jednostavno ubacite komade aluminijumske folije između biljaka i problem će biti riješen + vaša bašta će dobijati više sunčeve svjetlosti zbog refleksije sa folije!
16. Druga upotreba folije u bašti jeste da zaštitite mlada stabla svojih sadnica. U kasnu jesen umotajte stabla pri tlu sa dva sloja deblje alu folije, ali ne zaboravite da je skinete na proljeće.
17. Zaštitite roštilj, tačnije spriječite masnoći iz mesa da curi u žar i stvara vatru koja će vam spržiti kulinarski trud tako što ćete preko rešetke staviti komad alu folije. Takođe, aluminijumskom folijom možete i očistiti rešetku.
18. Improvizovani tiganj za odlazak u prirodu! Idete na kampovanje i ne biste baš da nosite tiganj od kuće? Ne brinite, aluminijumska folija će vam pomoći da napravite improvizovani tiganj! Uzmite račvastu granu koja formira slovo V, pa dva kraka spojite sa nekoliko slojeva deblje alu folije i dobile ste tiganj!
19. Napravite praktičan lijevak! Kada ne želite da vaš suprug/dečko upropasti jedini lijevak koji imate u kući tako što će kroz njega sipati ulje u motor svog dvotočkaša ili četvorotočkaša, napravite mu lijevak od alu folije tako što ćete je presaviti na pola da bude čvršća, a onda urolati u višek. Ovakav lijevak može i vama poslužiti u kuhinji!
20. Napravite paletu za boje. Imate u kući malog umjetnika koji voli da slika temperama? Kako ne biste svaku put morale da perete njegovu paletu jednostavno je zaštitite folijom, koju ćete nakon upotrebe brzo skinuti i baciti. Folija može poslužiti i kao zamjena za paletu ako nemate pravu. Samo je zalijepite za komad kartona!
21. Kao poklopac – Nemate odgovarajući poklopac za šerpu ili vok? Nema problema ukoliko imate alu foliju! Jednostavno je namjestite preko šerpe/voka i stisnite uz rubove.




Posjeta : 1661