0
Kanađanin rođen gotovo slijep
Progledao poslije - 68 godina!

    Prije 68 godina Kanađanin Pjer-Paul Tomas rođen je gotovo potpuno slijep, a njegovo sljepilo uzrokovala su čak tri različita poremećaja. Prije dvije godine je pao sa stepenica i slomio kosti lica. Zvuči nevjerovatno, ali taj pad promijenio mu je život - i to na bolje.

Imao je nistagmus, poremećaj zbog kojeg se oko nekontrolisano pomijera s jedne strane na drugu, zajedno s oštećenjem očnog živca i mrenama koje su mu se stvarale na očima. Tada mu medicina nije mogla pomoći i on je čitav svoj život proživio gledajući samo sjene i sivilo.
Ali, prije dvije godine, kad je imao 66, pao je niz stepenice u svom stanu i slomio kosti lica, uključujući i one oko očiju. Uspješno ga je operisao tim lijekara, a nekoliko mjeseci nakon toga na pregledu i dodatnim dogovorima kod plastičnog hirurga Lusi Lesard, čuo je pitanje koje ga je veoma iznenadilo: "Kad već popravljamo, želite li da vam "sredimo" i oči?".
On je, naravno, pristao pa je u februaru ove godine bio na dvije operacije na kojima mu je uklonjena mrena i sad napokon vidi sve što ga okružuje. Prvi put stvarno vi di boje i iako "još uvijek ima problema s njima" i kaže da sve mora učiti ispočetka, objašnjava: "Ovo je nevjerovatno, kao da sam ponovo dijete. Prije je sve bilo sivo, sad su svi lijepi".




Posjeta : 1600