0
Radio u 24 zemlje na četiri kontinenta
Tuzlak govori - 73 jezika!

    Muhamed Mešić, pravnik iz Tuzle koji je do sada radio u 24 zemlje na četiri kontinenta, tvrdi da odlično govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, a bez problema razgovora na još 61 jeziku sveta.

Dvadesetdevetogodišnji Muhamed Mešić iz Tuzle govori 73 jezika svijeta, od hebrejskog do jidiša, od baskijskog do kinjarvanda, a jezike kao što su engleski, njemački, grčki ili turski, savladao je još kao dijete.
Rođen je u Tuzli 1984. godine, a već sa 26 godina govorio je 56 jezika.
Muhamed je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 zemlje na četiri kontinenta, kao vođa projekata „Brejns vork grupe", projekt menadžer Britanskog savjeta, lični savjetnik predsednika Makedonije i gradonačelnika Tuzle.
Ovaj, po svemu poseban, mladić trenutno živi i radi u glavnom gradu Austrije, Beču, gde vodi pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji.
Za vrijeme rata u Tuzli je sretao vojnike UNPROFOR iz Švedske, Pakistana, Norveške i iz radoznalosti, „pokupio" nekoliko reči na švedskom, urdu i norveškom.
Jezike je najviše učio kroz situacije asimilacije, a jedini koji je učio na kursu bio je znakovni jezik.
Rano je počeo da čita i piše, pisao je s desna na lijevo. Roditelji su u ogledalu čitali ono što je on napisao, a i danas biljeleške na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.
Odlično govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, a razgovora na još 61 jeziku svijeta.
- Po nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sjedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, italijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro - rekao je Muhamed.
On je rekao da ga ljudi tokom njegovih čestih posjeta Grčkoj pitaju da li je on zapravo Grk jer ima akcenat kao da se rodio u Atini.
Širom svijeta govori se oko 7.000 jezika, a Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji „peckaju" da poznaje „samo" 73 od toliko jezika u „Božijoj bašti".
Mešić, kako je rekao, jezike ne broji niti ih organizovano uči. Nivo komunikacije koju može ostvariti na tatarskom, naprimer, nije jednak onom koju vodi na maternjem, bosanskom ili na engleskom, turskom, njemačkom, italijanskom...
Ali, sve jezike govori dovoljno dobro da poznaje osnove gramatike i fonetike, a na ukupno 73 jezika
može ostvariti komunikaciju o osnovnim temama, prenosi Anadolija.




Posjeta : 1618