0
Zašto piti jogurt?
Namirnica vrijedna - divljenja!

    Za doručak, međuobrok ili desert, obogaćen suvim, svježim voćem i žitaricama, ili pak zaslađen voćnim sirupom ili medom, jogurt je namirnica vrijedna divljenja. Osim što je lagana i zdrava ova mliječna namirnica skriva nevjerovatne blagodeti.

1. Jogurt za vitku liniju
Jogurt sadrži vrlo malo kalorija. Unošenjem jogurta u organizam (kao međuobrok) unosimo kalcijum koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje, dok aminokisjeline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga. Započnite dan s jogurtom koji će se savršeno stopiti uz svježe ili sušeno voće i žitarice.
2. Jogurt za bijele zube
Uprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes - najčešći uzrok propadanja zuba. Takođe, mliječna kisjelina štiti desni i zube, a kalcijum pomaže da zubi ostanu bijeli. Jedan jogurt dnevno za bijele zube.
3. Jogurt za zdravlje
Korisne bakterije iz jogurta koje nastaju fermentacijom štite organizam od upala i štetnih mikroorganizama. Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne vrste probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika, pa su upravo iz tog razloga vrlo bitni, budući da spriječavaju rast i razvoj različitih bakterija.
4. Jogurt je pun vitamina i minerala
Jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakom nivou kao meso, riba i jaja. Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalcijuma, magnezijima i kalijuma, kao i fosfora, riboflavina, joda, cinka, ali i vitamina B5 i B12. Jogurt je važan i za kontrakciju mišića, za zgrušavanje krvi i za odvijanje normalnog rada nervnog sistema u cjelosti.
5. Jogurt za regulisanje pritiska
Istraživanja su pokazala kako čak 70 odsto ljudi svakodnevno konzumira dvostruko više soli od preporučene dnevne doze. S vremenom to dovodi do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca. Kalcijum i kalijum iz jogurta pomažu u izbacivanju viška soli iz organizma i snižavaju krvni pritisak, prenosi b92.




Posjeta : 1694