2
Na plažu bez straha
Pripremite kožu - za sunčanje!

    Postotak oboljelih od raka kože svake je godine sve veći, pa je važno pripremiti kožu i prije samog sunčanja kako bi nesmetano mogla uživati u ljetnim danima i opuštenim trenucima na plaži ili bazenu. Zaštitni faktor, sunčane naočale i zabranu sunčanja između 12 i 16 sati obavezno moraš poštovati, a donosimo ti i popis stvari koje će ti pomoći da pripremiš svoju kožu za sunce i prije odlaska na plažu.

1. Rajčice
Rajčice pružaju izvrsnu zaštitu od UV zraka, što pomaže u sprječavanju nastanka opeklina, upozoravaju naučnici. Rajčice svakako uvrsti u svoj jelovnik tokom ljeta, a poželjno je pojesti ih već za doručak, uz sendvič ili jaja i kravlji sir, kako bi od jutra zaštitila svoju kožu od štetnih sunčevih zraka.
2. Zaboravi mit o solariju kao pripremi za sunce
Mnogi smatraju da im ten kojeg su postigli u solariju osigurava zaštitu od opeklina, no stručnjaci kažu da je to potpuna laž. Naučnici tvrde da nema nikakvih dokaza da će "lažni ten" spriječiti da koža na suncu pocrveni i izgori pa stoga obavezno ponesi kremu sa visokim zaštitnim faktorom na plažu.
3. Kupi novi kremu svakih 18 mjeseci
Kao i svi ostali kozmetički proizvodi, i kreme za sunčanje imaju svoj vijek trajanja pa nemoj zaboraviti kupiti novu kremu svakih 18 mjeseci. Osim što stara krema gubi svoja zaštitna svojstva, može uzrokovati i neugodne alergijske reakcije na tvojoj koži.
4. Puno tečnosti
Na plaži je lako dehidrirati, pa svakako uzmi u obzir da preporučenih 8 čaša vode neće biti dovoljno, pogotovo ako na plaži želiš provesti veći dio dana. Dehidriranost dovodi do suve kože koja je sklonija oštećenjima, ali i do osjećaja mučnine i vrtoglavice, pa obavezno ponesi bocu rashlađenog čaja ili vode na plažu, i ne zaboravi ispiti barem nekoliko gutljaja svakih dvadesetak minuta, preporučuje časopis Glamour.




Posjeta : 1624