0
Naučo potvrđeno
Masaža uklanja bol - kao lijek!

    Ugodna masaža najbolje je što možete napraviti za sebe ako se osjećate iscprljeno ili se samo želite malo nagraditi. Naučnici su naime otkrili kao dobra masaža za organizam čini puno više od pukoh opuštanja mišića.

- Masaža smanjuje upale na molekularnom nivou, odnosno na neki način imitira djelovovanje tableta protiv bolova. Takođe, podstiče rast novih mitohondrija, stvaratelja energije u ćelijama., stoji u navedenom istraživanju objavljenom u časopisu Science Translational Medicine.
Olakšanje bolova koje se povezuje s masažama najvjerovatnije uključuje iste mehanizme koje aktiviraju protuupalni lijekovi, tvrde naučnici.
- Potencijalne dobrobiti masaže mogle bi biti korisne za širi spektar individualnih terapija posebno kod starijih osoba sa mišićnim ili koštanim povredama te kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima., objasnio je voditelj studije doktor Mark Tarnopolsky sa Sveučilišta McMaster u Kanadi zaključivši kako je njihova studija dokaz da se masaža može opravdano koristiti u medicinske svrhe.





Posjeta : 1616