2
"Sve u svoje vrijeme"
Kod doktora ujutro - sex oko ponoći!

    Uzreči da je riječ o dnevnim obavezama i načinu na koji funkcioniše ljudski metabolizam. Zanimljivo istraživanje pokazalo je da je najbolje vrijeme za provjeru težine rano jutro. Vaganje je tada najtačnije jer tokom dana tjelesna masa može varirati.

Jennifer Ackerman, autorka knjige “Seks, spavanje, hrana, piće i spavanje: Dan u životu vašeg organizma” objašnjava kako da najbolje vrijeme za odlazak ljekaru oko 9 sati jer su doktori tada najstrpljiviji. Za popodnevni odmor trebalo bi (ugledajmo se u južnjake!) naći vremena između 13 i 15 sati jer će nam, objašnjava autorka, to poboljšati koncentraciju, kreativnost i pamćenje. Popodnevno drijemanje za trećinu smanjuje smrtnost od srčanih bolesti jer se prilagođavate rastu nivoa hormona sna melatonina.
Dvadesetak minuta dovoljno je da se osvježite. Ručati bi valjalo oko 15, a vježbati između 16 i 18 sati. Lošu vijest najbolje ćete podnijeti oko 19 sati, kad su krvni pritisak i srčani ritam na prirodnim nivoima. Ostaje vam još malo vremena prije spavanja koje, kaže autorka, možete iskoristiti za seks – između 22 i 1 sat. Tada su čulo dodira i osjetljivost kože na vrhuncu, a i to je jedino doba dana kad parovi s djecom imaju vremena za seks. I nemojte se bojati da će vam to previše skratiti san. Istraživanja objavljena u “Journal of Sexual Medicine” pokazala su da za većinu ljudi idealan odnos traje između 7 i 13 minuta.




Posjeta : 1607