2
Novo istraživanje je pokazalo
Srce voli - čokoladu!

    Novo istraživanje je pokazalo da bi konzumiranje čokolade moglo da smanji rizik od pojave srčanih oboljenja za jednu trećinu.

Na Evropskom kongresu kardiologa je rečeno da nije jasna povezanost čokolade i smanjenog broja srčanih oboljenja.
Poslednjih godina postoji niz naučnih studija koje pokazuju moguće pozitivne efekte konzumiranja čokolade, pogotovo crne, koja sadrži flavanol, prirodni sastojak koji se nalazi u kakaou, za koji se smatra da povoljno utiče na krvne sudove.
Da bi razjasnili nedoumice, Oskar Franko i njegove kolege sa Univerziteta Kembridž spojili su rezultate sedam studija koje su uključivale 100.000 ljudi.
Pet studija pokazalo je blagotvornu povezanost između konzumiranja čokolade i kardiovaskularnog zdravlja, dok dvije to nisu potvrdile.
Cjelokupno istraživanje je pokazalo da se konzumiranje veće količine čokolade dovodi u vezu sa smanjenjem srčanih oboljenja od 37 odsto, kao i smanjenjem srčanih udara od 29 odsto, u poređenju sa manjim konzumiranjem čokolade.
- Ako želite da smanjite rizik od srčanih oboljenja, postoje mnogo bolji načini za to od otvaranja kutije čokolade - izjavila je predstavnica Britanske fondacije za srce, Viktorija Tejlor, koja nije učestvovala u istraživanju.
Franko, čija su otkrića objavljena u elektronskom izdanju Britanskog medicinskog žurnala, rekao je da iako izgleda da čokolada pozitivno utiče na srce, to dejstvo lako može da poništi nezdrav sadržaj mnogih drugih slatkiša.




Posjeta : 1604