2
Od svih vrsta voća i povrća, šipak ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola
Nar smanjuje - rizik od infekcija!

    Nar ima izuzetno visok sadržaj antioksidanta polifenola koji umanjuje oštećenje ćelija. Sok od ovog voća preporučuje se bolesnicima na dijalizi jer smanjuje rizik od infekcija.


Bubrežni bolesnici na dijalizi, koji tri puta nedeljno piju po pola čaše soka od nara, izloženi su manjem riziku od infekcija, koje su među glavnim uzročnicima smrtnosti među ovakvim pacijentima, poručili su izraelski stručnjaci iz Bolnice zapadne Galileje u Nahariji.
Istraživanje je obavljeno na 110 pacijenata od kojih je polovina tokom godinu dana tri puta nedeljno pila sok od nara, dok je druga polovina dobijala neki drugi napitak, prenio je Rojters.
Kod onih koji su pili sok od nara utvrđena je manja koncentracija inflamatornih molekula u krvi i oni su rjeđe imali potrebu za hospitalizacijom od pacijenata iz kontrolne grupe.
Dijaliza, inače, izaziva povećanje koncentracije štetnih slobodnih radikala u krvi, pa su zato pacijenti na ovoj terapiji izloženiji infekcijama.
Dr Batja Kristal, vođa izraelskog tima, napomenula je da su istraživanja u poslednje tri godine pokazala da, od svih vrsta voća i povrća, nar ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola, koji umanjuju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.





Posjeta : 1688