0
Stručnjaci zdravim ljudima savjetuju da naizmenično koriste više vrsta vode
Flaširana voda može da - škodi!

    Jedna od najprofitabilnijih grana industrije u svetu posljednjih deset godina jeste flaširanje vode za piće. Stručnjaci zdravim ljudima savjetuju da naizmenično koriste više vrsta vode kako ne bi došlo do poremećaja mineralnog balansa u organizmu.

Praksa je pokazala da korišćenje flaširanih voda može nositi određene rizike po zdravlje. Ta voda ne sadrži sredstvo za dezinfekciju, pa prilikom pijenja iz flaše ili na neki drugi način može da se zagadi mikroorganizmima.
Poželjno je da, nakon otvaranja flaše, voda ne stoji dugo i da se čuva na hladnom i tamnom mestu.
Sve veću pažnju stručnjaka privlači Pet ambalaža koja se koristi za pakovanje vode, sokova, ulja i drugih proizvoda. U svijetu se ispituje ispuštanje određenih jedinjenja iz plastike u proizvod prilikom stajanja.
Dragana Jovanović iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da kod proizvoda u takvim ambalažama dolazi do otpuštanja određenih jedinjenja koja mogu imati štetnog uticaja na zdravlje.
Ona ističe da na oslobađanje tih jedinjenja iz Pet amblaže utiče dugo stajanje na suncu, odnosno uticajem UV zraka i savjetuje da se voda drži tamnom i hladnom mestu i da se upotrijebi u što kraćem vremenskom periodu.





Posjeta : 1541