1
Joga za zdravlje
Stres više pogađa - žene!

    The New England Journal of Medicine svojevremeno je objavio istraživanje američkih ljekara po kojem svaku bolest 50 do 80 odsto uzrokuje stres.

U članku je opisan i pokus koji potvrđuje da zdrav čovjek, ovisno o izloženosti stresu, obolijeva ili ne obolijeva nakon što dođe u kontakt s virusom gripe. Dodatne studije pokazale su da stresovi, popraćeni strahom i anksioznošću, uzrokuju i posve “fizičke bolesti“ kao što su multipla skleroza i reumatoidni artritis.
Posebno su ugrožene žene! Neki podaci govore da je kod ljekarki i žena psihologa stopa samoubistava triput veća no kod njihovih muških kolega, a u cjelokupnom stanovništvu dvostruko više žena pati od depresije. Žene uzimaju puno više sredstava za umirenje i protiv depresije, oko 70 % propisanih ljekova koji utiču na psihu koriste žene! Nije stoga čudno da se i u programe joge upisuje puno više žena, tražeći mir i opuštenost. Jogiji naglašavaju da je živjeti opuštena duha i tijela “naše prirodno stanje“, sposobnost koju smo zadobili rođenjem, to je ključ zdravlja i duševnog mira. Stoga je i niz jogijskih vježbi kao i tehnika opuštanja prvenstveno usmjereno na postizanje fizičkog i psihičkog mira. Uspješno opuštanje počinje od tijela, od ugodnih vježbi.
Sjedeći s prekrštenim nogama, uz mirni i polagani udisaj podižete desnu ruku uvis i malo zadržite dah. Uz izdisaj, lagano se savijete ulijevo, zadržite dah 2-5 sekundi, a zatim uz udisaj ponovno podignete ruku uvis. Uz mirni izdisaj spustite ruku. Sve ponovite na drugu stranu.




Posjeta : 1568