2
Kleveta i replika(2)
(Samo)fauliranje države!

    Poslaniku u Skupštini Crne Gore i lideru Pokreta za promjene nije moglo da se desi ništa bolje od napada N.M. Ipak desio mu se – Kplegijum predsjednika crnogorskog parlamenta i sam predsjednik Skupštine Crne Gore. Benignom incidentu Krivokapić dade, ni manje ni više, dimenziju – pokušaja državnog udara!

Seriji zasluženih osuda nemilog subotnjeg događaja juče se pridružio Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore. Umjesto očekivane primjerene kritike, Kolegijum je neprimjereno žestoko ocijenio da je napad na poslanika – napad na parlament!Ograđujući se da to nije pritisak zakonodavne na sudsku vlast, Krivokapić je preporučio tužiocu da preispita kvalifikaciju događaja kao prekršaj. Ništa manje, prvi među jednakima u crnogorskom parlamentu - još naivnije od N.M., koji je usred bijela dana bezazleno udario Medojevića – izjavi da to nikako ne može biti običan prekršaj, već je napad na poslanika – atak na parlament!
Naravno, Medojević se slavodobitno nasmijao. Kako i ne bi kada je, što ni sam nije očekivao, sa jedne od tri najznačajnije crnogorske adrese dobio šlagvort i pokriće za nastavak priče o organizovanom kriminalu. Nije mogao spremiti „bolji prtljag“ za put u SAD.
Shvatajući Krivokapića da je htio da zaštiti funkciju poslanika (kao da nije dovoljno zaštićena) pitao bih ga kako bi okvalifikovao isti događaj da je bilo obrnuto – da je imunitetom zaštićeni poslanik nasrnuo na nezaštićenog građanina? Još važnije, zar je ocjena njegovog kolegijuma doprinos jačanju kapaciteta države i namjeri da u Crnoj Gori budu moćne institucije, a ne pojedinci? Da ironija bude veća skupštinski kolegijum poslao je preporuku tužiocu baš na dan kada je prezentiran twining projekat reforme pravosudnog sistema „kojim je ojačana njegova nezavisnost“.
Umjesto da pitam, usudiću se da parlamentarcima preporučim da se zamisle nad riječima koje je nedavno izgovorio visoki zvaničnik EU – jedina država koja Crnu Goru može da zaustavi na putu evropskih integracija jeste – Crna Gora!




B.Čukić

Posjeta : 2118