0
Uoči dodjele Oscara
"Avatar" i "Narednik" - po 9 nominacija!

    Prema očekivanjima, tehnološka ekstravagancija “Avatar” Jamesa Camerona osvojila je najveći broj nominacija, njih devet, za predstojeću dodjelu Oscara, ali u tome nije i jedina! Igrom ironije Cameronov je glavni protivnik njegova bivša supruga Kathryn Bigelow čija je iračka drama “Narednik James” osvojila jednak broj nominacija. Tek jednu manje skupili su “Nemilosrdni gadovi” Quentina Tarantina.

Ako je po važnosti kategorija suditi, onda “Narednik James” ima blagu prevagu; naime, oba se filma takmiče u kategorijama najboljeg filma i režije, ali “Narednik James” ima i nominaciju u kategoriji glavnog glumca (Jeremy Renner). No, to je već tip argumenata samo za skupljače filmske trivijale, posebno uzme li se u obzir da u kategoriji glavnoga glumca favoriti ionako dolaze iz druga dva filma: “Crazy Heart” (Jeff Bridges) i “Up In The Air” (George Clooney).
Predviđanja toga koji bi od glavna dva filmska favorita mogao povući više Akademijinih glasača idu u jednom smjeru. Radi se, naime, o posve različitim filmovima za koje će se glasači opredjeljivati u skladu s vlastitim preferencijama i stavovima o tome što od filma žele; superiornost “Avatara” ponajprije je u tehničkim stranama, ovih je dana probio zaradu od dvije milijarde dolara i osvojio je dva Zlatna globusa.
“Narednik James”, pak, bio je jedan od najizrazitijih miljenika kritike u prvoj polovini prošle godine i trijumfovao je na dodjeli nagrada američkog udruženja reditelja. Kathryn Bigelow četvrta je žena ikada koja je osvojila nominaciju (posljednji je put to bila Sophia Coppola 2003. godine za “Izgubljene u prijevodu”), a pobijedi li bivšega muža postaće prva žena s Oscarom u istoriji te kategorije. Njezin je najveći problem u tome što bi se glasovi antiavatarski nastrojene publike mogli rasipati između njezina filma, “Nemilosrdnih gadova”, “Preciousa” i drugih filmova koji više vode računa o sadržaju nego o tehnologiji.
Ovogodišnji novitet da kategorija najboljeg filma s uobičajenih pet kandidata bude proširena na deset urodila je plodom, ako se pod time podrazumijeva da se kanilo postići da se među kandidatima nađu naslovi koji se inače ne smatraju tipičnim oskarovskim izborima. Tako je kandidaturu zaradio film “Nebesa” (prvi animirani film nakon Disneyjeve “Ljepotice i zvijeri” 1992. godine), a, na sreću, nisu se ispunila strahovanja da će trivijalizacija kategorije ići dotle da će biti nominovani i “Ratovi zvijezda".





Posjeta : 1695