1
Slavni glumac Patrick Swayze u 57. godini izgubio bitku s teškom bolešću
Preminuo "kauboj nježnog srca"!

    Slavni glumac Patrick Swayze umro je u ponedjeljak naveče od raka gušterače u krugu porodice u dobi od 57 godina. S teškom bolešću borio se 20 mjeseci. Druge pojedinosti o smrti nisu objavljene. Iako mu je bolest dijagnosticirana u januaru 2008., prve informacije o Swayzeovoj bolesti pojavile su se u javnosti tek u martu prošle godine.


U intervjuu Barbari Walters u januaru ove godine Patrick je priznao da mu ostaju tek dvije godine života, no porekao je glasine da je na samrti koje su se tada pojavile. Priznao je da se boji i da prolazi kroz pakao.
- Umirem li? Odustajem li? Jesam li na samrtnoj postelji? Opraštam li se od prijatelja i porodice? Ni slučajno! Sanjam o budućnosti, o dugom i zdravom životu ne u sjeni raka nego u svjetlu - kazao je tada.
Uprkos dijagnozi, glumac najpoznatiji po ulogama u legendarnom "Prljavom plesu" i melodrami "Duh" te istorijskoj seriji "Sjever i jug" nastavio je snimati i počeo uz supruginu pomoć pisati memoare. O njegovoj žestokoj borbi protiv opake bolesti svjedoči i činjenica da je uprkos teškim i iscrpljujućim terapijama šest dana u sedmici snimao TV seriju "Beast".
Kao što je često slučaj u Hollywoodu i Swayze je imao problema s zavisnošću. Njegova "droga" bio je alkohol, a uz to je bio i strastveni pušač. Jedna od najvećih životnih trauma, nakon koje je još dublje zavirivao u čašicu bila je smrt njegova oca 1982. godine, a novi udarac za njegovu psihu bilo je samoubistvo sestre 1994. godine nakon čega se trgnuo i otišao na liječenje.
Ostavivši se alkohola, ostavio se i hollywoodskog načina života. Povukao se u osamu kupivši rančeve u Kaliforniji i Novom Meksiku na kojima je sa suprugom uzgajao stoku.
Iako je tri puta bio nominovan za Zlatni globus, karijeru ovog filmskog ljepotana i miljenika žena diljem svijeta je zauvijek obilježila uloga prgavog, ali strastvenog instruktora plesa Johnnyja Castlea u "Prljavom Plesu".
Jennifer Grey: Bio je kauboj nježna srca
Glumica Jennifer Grey, fatalna Baby iz "Prljavog plesa" poručila je:
- Patrick je bio rijetka i predivna kombinacija sirove muškosti i nevjerovatne otmenosti. Predivan i jak, bio je pravi kauboj nježna srca. Bio je neustrašiv i uvijek je sam snimao opasne scene, stoga me nije začudilo što se tako hrabro i dostojanstveno borio protiv raka.
Demi Moore od kolege s filmskog platna oprostila se citirajući riječi njegov lika Sama iz zajedničkog filma "Duh":
- Patrick, toliko te ljudi voljelo i tvoje će svjetlo zauvijek sjati u našim životima. Kako je Sam rekao Molly: "To je čudesno Molly, ljubav koju imaš u sebi, nosiš je sa sobom". Nedostajaćeš nam.-
Glumac Rob Lowe koji je sa Swayzejem glumio u više filmova kaže da je preminuli glumac proživio hiljadu života odjednom.
- Bio je plesni ekspert, pisao je muzičke hitove, glumio u filmskim hitovima i bio je vrhunski jahač. No, najviše ću ga pamtiti po njegovoj velikoj ljubavi prema supruzi Lisi.
Novinar uglednog Hollywood Reportera uporedio ga je s umjetnicima iz zlatnog doba "tvornice snova" poput Genea Kellyja koji su u ples i filmsku romantiku unijeli muževnost.
Život i karijera
Patrick Wayne Swayze rođen je u Houstonu u Teksasu gdje se i školovao, a s dvadeset godina preselio se u New York gdje je završio plesnu školu. Još tokom studija, 1975. oženio se kolegicom Lisom Niemi, koju je upoznao kad je pohađala lekcije plesa kod njegove majke; bili su u braku do njegove smrti. Nisu imali djece.
Prvu glavnu ulogu na Broadwayu dobio je u mjuziklu "Briljantin", a za pozorištima su uslijedile i manje televizijske uloge. Prvi put zapažen je 1984. u kultnom filmu Johna Miliusa "Crvena zora" kao jedan od mladića koji osnivaju pokret otpora protiv sovjetskih okupatora, a svjetsku slavu donijela mu je iduće godine glavna uloga u seriji "Sjever i jug".
Zvjezdani status zadobio je filmom "Prljavi ples" iz 1987., neočekivanim hitom koji je, umjesto da se po distributerskom planu nakon sedam dana prikazivanja premjesti na video, zaradio 300 miliona dolara (s partnerkom iz tog filma, Jennifer Grey, prije toga je skupa glumio u "Crvenoj zori").
Pjesma koju je Swayze otpjevao na špici tog filma i čiji je kokompozitor bio, "She´s like The Wind", bila je veliki hit. No, uspjeh ga je "zarobio" u ulogama zgodnih snagatora u uglavnom zaboravljivim filmovima, među kojima je kultni status zadobio film "Road House".
Još jednom se vratio na vrh filmom "Duh" 1990., a iduće godine bio je vođa pljačkaške bande surfera-padobranaca u koju se infiltrira agent FBI (Keanu Reeves) u popularnom filmu "Pakleni talas".
U biranju uloga, kad ih je mogao birati, Swayze je iskazivao izuzetnu hrabrost i smisao za humor (jedan od transvestita u "Wong Foo, hvala za sve, Julie Newmar" i nastavnik-pedofil u "Donnie Darko"), ali je uglavnom bio sveden na uloge u niskobudžetnim produkcijama, poput Allana Quatermaina u TV- adaptaciji "Rudnika kralja Solomona."
Uz filmsku karijeru povremeno se vraćao i pozorištu; na Broadwayu je 2003. glumio Billyja Flynna u "Chicagu", a 2006. na londonskom West Endu bio je Nathan Fillion u "Guys and Dolls". Zadnja filmska uloga bila mu je u nezavisnom filmu "Powder Blue", zanimljivoj drami s nizom dobrih glumaca, a nakon što mu je dijagnosticiran rak gušterače, nakon kemoterapije oporavio se dovoljno da odglumi čikaškog agenta FBI u TV-seriji "The Beast", čije je snimanje ipak moralo biti prekinuto kad mu se zdravlje opet pogoršalo i rak metastazirao na jetru.





Posjeta : 1708