0
Izum je djelo dr. Amita Goffera
Paralizovani će hodati - u "čarobnom odijelu"!

    Novo robotsko odijelo potpuno će promijeniti život paralizovanim osobama jer će im omogućiti da ponovo hodaju. Uz pomoć štaka koje služe za oslonac i držanje ravnoteže, ljudi paralizovani od struka mogu hodati, sjediti pa čak i penjati se uz stube ako obuku “čarobno odijelo”.


Robotsko odijelo, koje je dobilo nadimak ReWalk, sastoji se o motoriziranih lakih potpornja za “noge” te čitavog niza visokosofisticiranih senzora. Korisnik će imati i ruksak u kojem će se nalaziti kompjutorizovana kontrolna kutija koja će pomoći “robotskom odijelu” da prepozna kada treba učiniti novi korak.
-Stajanje je promijenilo cijeli moj život. Sjedeći u kolicima sve sam ljude morao gledati iz “žablje perspektive”. Sada, kada imam robotsko odijelo, mogu druge ljude gledati ravno u oči, zadovoljno ističe bivši izraelski vojnik Radi Kaiof, koji je do nedavno isključivo koristio invalidska kolica. Kaiof je paralizovan od struka više od 20 godina. Nema nikakvog osjećaja za noge, ali s “čarobnim odijelom” napokon može hodati.
Ovaj futuristički izum omogućava alternativu za invalidska kolica svim teškim invalidima koji imaju gornji dio tijela zdrav te koji mogu stajati uz pomoć štaka.
Izum je djelo dr. Amita Goffera koji radi za jednu izraelsku high-tech kompaniju iz Haife.
No, robotsko odijelo još nije moguće nabaviti na tržištu jer još nisu završila testiranja koja se provode u jednoj klinici u Tel Avivu. Nekoliko testiranja planirano je u Evropi i SAD. Ako izum prođe zahtjevna testiranja, na tržištu bi se mogao pojaviti sljedeće godine. Cijena još nije poznata, no pretpostavlja se da robotsko odijelo neće biti skuplje od prosječnih invalidskih kolica.




Posjeta : 1674