0
Švedska akademija saopštila
Le Clézio dobio - Nobela za književnost!

    Francuski romanopisac, pripovjedač i esejist Jean-Marie Gustave Le Clézio novi je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. To je danas tačno u 13 sati saopštila Švedska akademija. Le Clézio je tako postao prvi francuski laureat najglasovitijeg svjetskog književnog priznanja nakon Claudea Simona koji je Nobela dobio 1985. godine. Uz najveću čast i zagarantovanu svjetsku slavu, odluka švedskih akademika francuskom proziaku osigurava i oko 1,3 miliona dolara novčanoga iznosa nagrade.


U kratkom obrazloženju svoje odluke Švedska akademija ističe da je Le Clézioa nagradila kao “autora koji osvaja nove prostore, spremnog na poetičku pustolovinu i osjetilne ushite, istraživača ljudskosti iznad i ispod vladajuće civilizacije”. Le Clézio je rođen 1940. u Nici. U djetinjstvu je živio u Africi, studirao je u Londonu i Bristolu, bio sveučilišni predavač u SAD...
Prvi “roman” napisao je u osmoj godini, ploveći u Nigeriju sa svojom gluvonijemom majkom ocu hirurgu. Slavu je stekao prvim pravim romanom “Zapisnik” koji je objavio u 23. godini i koji mu je donio uglednu francusku nagradu Renaudot. Nazivali su ga nasljednikom Sartrea i Camusa. Otada je ispisao golemu bibliografiju proznih knjiga od 40-ak naslova.
U njegovoj prvoj stvaralačkoj fazi prevladava težnja za književnim eksperimentisanjem i bijegom od konvencionalne naracije, te širenjem tematskih obzora od “stvarnosnog” prema mitskom i magičnom. U kasnijim je djelima nešto komunikativniji, što mu je osiguralo i veću popularnost kod čitalaca: u anketi književnoga časopisa “Lire” oko 15 odsto učesnika proglasilo je Le Clézioa najvećim živim autorom francuskoga jezika.
“Njegov se opus”, piše naš istaknuti romanist i književnik Marinko Koščec, “zasniva na bijegu od konvencija, na usamljeničkom traganju za drukčijim svjetonazorom, za mudrošću primitivnih naroda i mitskom dimenzijom koja je istisnuta iz kolektivne svijesti zapadnjačke civilizacije... Postupno otkrivanje indijanskih i pustinjskih kultura približilo ga je ‘necerebralnim znanjima’, mitu i magiji, skladu s prirodom i osjećaju pripadnosti zajednici”.
Uz “Zapisnik”, najpoznatiji su mu romani “Tragač za zlatom”, “Onitsha”, “Potop”, “Divovi”, “Rat”, “Pustinja”, itd., a među najprevođenije pripada zbirka “Mondo i druge priče”.




Posjeta : 1725