0
Poznata imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu
Nobel za - troje naučnika!

    Naučnik Harald cur Hauzen i francuski virusolozi Fransoaz Bare-Sinusi i Lik Montanjije dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za istraživanje side i HPV.

U obrazloženju instituta koji dodeljuje nagradu navodi se da je Njemac Cur Hauzen, počevši od 70-ih godina prošlog vijeka, suprotno tadašnjim medicinskim dogmama, shvatio i istražio ulogu humanog papiloma virusa u nastanku raka grlića materice. Troje naučnika podeliće nagradu vrijednu milion i 400.000 dolara.
“Osećaj je nevjerovatan, naravno, veoma sam srećan zbog nagrade. Biću iskren, nisam imao vremena ni da razmislim kakve će me emocije obuzeti po dobijanju ovog priznanja", izjavio je Cur Hauzen.
"Naravno da nisam očekivao nagradu, kako neko uopšte i može da je očekuje? To je kao lutrija. Ja sam samo znao da sam nominovan”, naveo je on.
Montanjije i Bare-Sinusijeva izolovali su početkom 80-ih godina prošlog vijeka na pariskom institutu Paster virus stečene humane imunodeficijencije, uzročnika side, što je otvorilo put za primjenu ključnih testova neophodnih za dijagnostiku bolesti.
U obrazloženju nagrade piše da je njihovo otkriće bilo jedan od preduslova za sadašnje razumijevanje biologije side.
Zanimljivo je da su žene rijetko dobitnice Nobelove nagrade i da čine manje od pet odsto laureata u svim kategorijama. “Ne znam šta da kažem, ovo je veliko iznenađenje za mene. Ovo je priznanje za razvoj nauke u Evropi, naročito u Francuskoj”, rekla je Fransoaz Bare-Sinusi.
"Veoma sam srećna što su dobitnici nagrade objavljeni dok se nalazim u Kambodži, i što postoji saradnja između Francuske nacionalne agencije za ispitivanje virusa HIV i zemalja u razvoju, naročito Kambodže", rekla je ona.
Nobelova nagrada, nazvana po njenom osnivaču, švedskom naučniku i izumitelju dinamita Alfredu Nobelu, dodeljuje se od 1901. godine svake godine istaknutim ličnostima iz oblasti fizike, hemije, medicine,ekonomije, književnosti i za doprinos miru u svijetu.
Priznanje se sastoji od diplome i novčane nagrade, a laureatima se ta nagrada uručuje na ceremonijama u Stokholmu i Oslu 10. decembra.





Posjeta : 1758