1
Oštra reakcija muslimana u Srbiji na knjigu Sherry Jones
"Dragulj Medine" - zabranjen!

    Roman "Dragulj Medine", američke spisateljice Sherry Jones, povučen je iz prodaje u Srbiji jer ga je tamošnja Islamska zajednica ocijenila kao uvredu za muslimane. Knjiga govori o životu Aishe, jedne od žena proroka Muhameda, a Srbija je bila prva zemlja na svijetu koja ju je objavila.

Oštra reakcija muslimana bila je dovoljna beogradskoj izdavačkoj kući "Beobuk" za povlačenje romana iz prodaje, piše "Press". Direktor "Beobuka" Aleksandar Jasić ispričao se Islamskoj zajednici zbog uvrede i rekao da se sporna knjiga više neće moći naći ni u jednoj knjižari u Srbiji.
Poput karikatura Muhameda
Zabrani knjige prethodila je reakcija Muamera Zukorlića, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji, koji je knjigu usporedio s karikaturama proroka Muhameda koje su prije dvije godine objavljene u jednim danskim novinama.
- Riječ je o djelu koje nije prezalo ni od čega da oskrnavi nešto što se kod svih muslimana smatra nedodirljivim. Naravno da je to uvreda za sve muslimane svijeta, ali posebno za nas u Srbiji - rekao je Zukorlić.
Knjiga "Dragulj Medine" je početkom mjeseca trebala biti objavljena u SAD, ali je izdavač odustao zbog straha od reakcija radikalnih muslimana. Iako je autorka bila optužena za ismijavanje muslimanske istorije, ona tvrdi da je o islamu pisala s velikim poštovanjem.
´Nisam ni osjetila škorpionov ubod´
Američki Wall Street Journal nedavno je objavio nekoliko rečenica iz zabranjene knjige. Riječ je o poglavlju koje govori o prvoj bračnoj noći proroka Muhameda i 11-godišnje Aishe.
- Bol je ubrzo prošla, Muhamed je bio jako nježan, jedva da sam i osjetila škorpionov ubod. Biti u njegovim rukama, uz njegovo tijelo, bio je najveći blagoslov u mom životu - jedna je od spornih rečenica u knjizi.





Posjeta : 1828