0
Zvijezda sajma u Tokiju
"Pivo 2" - za 22. vijek!

    Jedna od najvećih zvijezda sajma u Tokiju, održanog protekle jeseni, bio je konceptni Nissan Pivo 2. Prije nego što je Pivo 2 ovih dana imao evropsku premijeru u Ženevi, priliku za blisko upoznavanje dobili smo na posebnom predstavljanju u Parizu.

Osim što predstavlja tehnologiju 22. stoljeća, odnosno tehnološka rješenja daleko ispred onih koja se trenutačno primjenjuju u serijskim automobilima, Pivo 2 je poseban i po tome što je nasljednik konceptnog modela istog imena predstavljenog u Tokiju 2005.
Pivo 1, pokretan strujom iz litij-ionskih baterija, bio je revolucionaran po okretnoj kabini, a Pivo 2 otišao je korak dalje, jer ima promjenjivu geometriju šasije, odnosno točkove koji se okreću za 90 stepeni. Na taj način problematično parkiranje postaje nepoznat pojam, a poboljšane su i performanse u vožnji, jer se pri ubrzavanju razmiču prednji točkovi, pri kočenju se razmiču stražnji, a u zavojima se vanjski točkovi približavaju, a unutarnji se udaljavaju.
Još je jedna originalna inovacija i simpatični robotski saputnik RA (robotic agent). Zadatak je malog dražesnog robota s velikim okruglim očima razgovarati s vozačem i uvijek ga činiti veselim, jer na taj način i vozačeve reakcije u saobraćaju doprinose sigurnijoj vožnji.
Robot prepoznaje raspoloženje vozača praćenjem govora i izraza lica. Dodatna je uloga robota i služiti kao neka vrsta navigatora, pa primjerice upozorava na prometne zastoje i preusmjerava vozača.









Posjeta : 1705