1
Otkriće inženjera i profesora iz SAD
Aluminijum - gorivo budućnosti?!

    Inženjer i profesor sa sveučilišta Perdue u SAD Jerry Woodall otkrio je način korišćenja aluminijumske slitine za izdvajanje vodenika iz vode, za koji smatra kako bi mogao zamijeniti fosilna goriva.

Tom metodom nisu potrebni spremnici vodenika, jer se on stvara prema potrebi. Radi se o kuglicama legure aluminijuma i galija koje u reakciji s vodom stvaraju vodenik. Naime, aluminijum se lako veže s kiseonikom, zbog čega se koristi i u raketnim gorivima, pa izdvaja kiseonik oslobađajući vodenik iz molekule vode.
U normalnim uslovima, oko aluminijuma bi se stvorio sloj koji bi onemogućio daljnju reakciju. Upravo zato je za proces ključan galij, jer sprečava oksidaciju površine aluminijuma dozvoljavajući tako reakciji da se odvija dok se on u potpunosti ne potroši.
Nusprodukt reakcije, koji bi se mogao čak i reciklirati za dobivanje aluminijuma, je galij i aluminij-oksid, dok se kod izgaranja vodenika u motoru oslobađa samo voda, što ga i čini najčišćim gorivom.
Purdue Research Foundation vlasnik je ovog patenta, a kompanija AlGalCo LLC. već je dobila ekskluzivna prava za komercijalizaciju postupka.
Woodall je do otkrića da legure aluminijuma i galija spontano stvaraju vodenik došao sasvim slučajno još 1967. radeći kao istraživač u industriji poluvodiča.To istraživanje, namijenjeno razvoju novih poluvodiča za računala i elektroničke aparate, dovelo je do napretka u komunikaciji putem optičkih vlakana i svjetlosnim diodama, te razvoja modernih tranzistora za mobitele i dijelove solarnih ćelija za napajanje svemirskih modula, poput onih na Mars roveru.
Galij se ne troši u procesu, jedino bi trebalo nadomjestiti aluminijum, po mogućnosti koristeći obnovljivi izvor energije. To je olakšavajuća okolnost zbog činjenice da je galij danas puno skuplji od aluminijuma. Kada bi došlo do masovne proizvodnje, fabrike bi vjerovatno odgovorile proizvodnjom niskokvalitetnog galija dovoljnog za proces, dok zasad rade samo visokokvalitetni i to isključivo za industriju poluvodiča.
Ova tehnologija mogla bi se koristiti u motorima s unutarnjim sagorjevanjem i naći primjenu prvenstveno u automobilskoj industriji, no zasad je još uvijek neisplativa.
Trenutno kilogram aluminijuma košta oko 2 dolara, i po toj cijeni nemoguće je isporučiti proizvod ekvivalentan cijeni od 1 dolara po litri (imajte na umu da su to cijene na američkom tržištu).
No vrijeme fosilnih goriva sve više se bliži kraju i za očekivati je da će čisti vodenik postati gorivo budućnosti. Već sada se zna da je njegova prosječna iskoristivost u gorivim ćelijama 75%, dok je ona vodenika iz fosilnih goriva 40%, a motora s unutarnjim sagorjevanjem tek 25%.
Cijeli proces velik je korak naprijed prema masovnoj upotrebi vodenika u industriji, pošto se dosada smatralo kako je on apsolutno neisplativ. Prvenstveno zbog visoke cijene proizvodnje, no i zbog činjenice da se ne radi o idealnom plinu, što je transport učinilo skupim budući da spremnici uvijek sadrže manje vodenika nego ostalih plinova.





Posjeta : 1969