2
U Britaniji
Rađaju se - prve "genetski dizajnirane" bebe?!

    Londonski "TIMES" piše kako će dva britanska para roditi prvu djecu iz fetusa koji su imali negativan nalaz na testu kojim se utvrđuje postojanje BRCA1, gena koji izaziva rak.

Porodice koje će učestvovati u ovom postupku su pristale na njega s obzirom da je veliki broj njihova članova bio pogođen, odnosno podlegao raku dojke, odnosno drugim teškim bolestima koje se prenose nasledstvom.
Savremeni razvoj mikrobiologije i genetike je omogućio naučnicima da u ljudskom genu identifikuju BRCA1 kao defektivni gen koji kod odraslih osoba izaziva 60-80 % više šansi za razvoj raka. Isti gen kod 40 % žena izaziva rak jajnika.
Dr. Paul Serhal iz Sveučilišne bolnice u Londonu je izjavio kako će se parovi kod kojih je identifikovan gen - čak i ako su sposobni imati djecu - podvrgnuti vještačkoj oplodnji, pa će tako majke rađati samo djecu iz fetusa kod kojih nema BRCA1. Cilj tog postupka je, po Serhalovim riječima, "eliminisati ubicu koji uništava generaciju za generacijom žena".
Serhal takođe tvrdi kako će se time izbjeći potreba za "preventivnom mastektomijom", odnosno hirurškim uklanjanjem dojki, koja se nekada preporučivla ženama kod kojih je identifikovan taj gen.
HFEA, britansko tijelo koje reguliše pitanja medicinske etike, prošle godine dozvolilo je da se vrši testovi nad fetusima, a očekuje se da će u maju odobriti Serhalov postupak.
Serhal je naveo kako će se postupak vršiti isključivo na dobrovoljnoj osnovi.
To, međutim, neće zadovoljiti kritičare te prakse. Oni uključuju borce za prava fetusa, kao i dio javnosti koji se boji da je Serhalov postupak previše sličan eugenici - praksi eliminacije genetski defektne djece koji je na zao glas došao u nacističkom Trećem Reichu.





Posjeta : 1849