2
Senzacionalno otkriće
Otkrivena - "nova Zemlja"!

    PARIZ - Planetu "slična Zemlji", koja bi bila pogodna za nastanak života prvi put je izvan Sunčevog sistema otkrila ekipa astronoma, prema studiji koja će se objaviti u časopisu Astronomy and Astrophysics.


Ta egzoplaneta ili ekstrasolarna planeta koji kruži oko zvijezde Gliese 581 (Gl 681) udaljena 20,5 svjetlosnih godina od Zemlje prva je od dvjestotinjak dosad poznatih planeta koje "imaju čvrstu ili tekuću površinu i temperaturu sličnu Zemljinoj", tvrde naučnici, i najlakši je među njima.
Dakle, posjeduje osobine koje nam "omogućuju da zamislimo postojanje eventualnog života izvan Zemlje", ističe u saopštenju Državno središte za naučno istraživanje (CNRS) čije su tri laboratorije učestvovale u otkriću zajedno sa stručnjacima iz Ženevskog opservatorija i Astronomskog središta u Lisabonu.
Prosječna temperatura te "Superzemlje je između 0 i 40 stepeni Celzijusovih, što omogućuje postojanje vode u tekućem stanju na njezinoj površini", tvrdi voditelj istraživanja Stephane Udry (Ženeva).
Uz to, dodaje, "njezin je poluprečnik 1,5 put veći od naše planete", što upućuje "ili na kamenit sastav (kao kod Zemlje), ili na površinu prekrivenu okeanima".
Sila teže na površini je 1,6 puta veća nego na površini Zemlje, a masa joj je veoma mala.
Planeta koja je otkrivena pomoću teleskopa Harps 3,6 m iz Evropske zvjezdarnice (Eso) u La Silli u Čileu, za trinaest dana obiđe oko zvijezde Gliese 581 kojoj je 14 puta bliži nego Zemlja Suncu.





Posjeta : 1905