0
U osječkim osnovnim školama udisanje plina preraslo u pošast
Osnovci se drogiraju butanom!

    Nije to ništa strašno! To svi rade! nesuvisao je odgovor dviju osmašica jedne osječke škole koje su priznale udisanje plina butana nakon što su učitelji primijetili da se neobično ponašaju.


Kako "Večernji list" doznaje od voditelja sekcije školskih psihologa Društva psihologa Osijek prof. Željka Račkog, u nabavi jeftine droge, kojoj je cijena od 12 do 20 kuna, išle su toliko daleko da su smislile ispriku roditeljima kako svakoj treba konzerva butana (270 ml) za eksperiment iz fizike!
Desetak imena
Nakon što smo porazgovarali s njima, navele su i imena desetak dječaka i djevojčica iz njihova razreda koji čine to isto. Odmah smo obavijestili roditelje i područnoga policajca da upozori prodavače da plinove za upaljače ne prodaju djeci.
Obaviješteni su profesori fizike da ih djeca zloupotrebljavaju za kupovinu inhalata, ali i svi školski psiholozi kaže prof. Rački.
Djevojčice su, naime, plin nabavljale na benzinskim pumpama ili u trgovinama elektro-materijalom i bojama, a potom bi se negdje sakrile i udisale plin tako da bi bočicu stavile u usta, pritisnule i udisale dok im se ne zavrti!
Euforija od plina
Stanje omamljenosti potrajalo bi nekolilo minuta dok mozak iznova ne dođe do kiseonika, a onda bi postupak ponavljale nebrojeno puta.
Djeca samo znaju da udisanjem plina postaju euforična i da im se vrti, a ne shvaćaju da udisanje butana izaziva pospanost, narkozu, gušenje, srčanu aritmiju i ozebline. Smrt od udisanja butana nastupa zbog gušenja, akutne toksičnosti i ventrikularne fibrilacije, a butan je uzrok oko 50 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva zbog udisanja hlapivih tvari kaže psiholog.
Znak - kikotanje
Prskanjem butana direktno u grlo tekući se butan pretvara u plin, što rezultira naglim hlađenjem i do minus 20 Celzijevih stepeni, što uzrokuje laringospoazam (naglo grčenje i sušenje grla), koji može uzrokovati smrt gušenjem.
Udisanje plina, kazuje nam psihijatar prof. dr. sc. Nikola Mandić, može dovesti i do stanja kome spusti li se razina kisika u organizmu ispod 15 posto.
Omamljenost plinom prepoznaje se u djece po kikotanju, nemogućnosti praćenja nastave (zuje na nastavi), a roditeljima savjetujemo da se svakako raspitaju za što im doista treba novac. Naime, svaka je tražila 50 kuna i kupila po tri bočice, kojima su se drogirale zaključuje psiholog.
Srećom, kako smo se sami uvjerili, i prodavači su shvatili što djeca rade pa im bez roditelja ne prodaju plin.




Posjeta : 2260