2
Sjutra, sa kosdmordoma Baliknour u Kazahstanu, kreće "Corot"
Lansiraju tragača za planetama!

    Sjutra, sa kosdmordoma Baliknour u Kazahstanu, biće lansiran Corot, prvi svemirski brod koji će tražiti planete veličine Zemlje izvan Sunčevog sistema.



Zasad znamo prilično malo o planetama veličine naše, koje se nalaze van našeg sistema. Najmanja dosad otkrivena planeta je pet puta veća od Zemlje. Corot će moći otkrivati plenete dva puta veće od Zemlje, što je bitan korak u otkrivanju izvanzemljaskog života. Podaci koje Corot prikupi (a računa se da će naći stotine planeta sličnih zemlji) u budućnosti će služiti kao orijentir misijama izvan Sunčevog sistema. Drugi bitan zadatak misije biće prikupljanje podataka o zvijezdama oko kojih orbitiraju ti planeti. Njih će onda upoređivati sa Suncem.
Nakon sutrašnjeg lansiranja, Corot će zauzeti tzv. Polarnu orbitu, na udaljenosti od 827 km od Zemlje i u njoj provesti dvije ipo godine.
Misiju vodi francuska svemirska agencija Cnes, zajedno sa šest partnera: Evropskom svemirskom agencijom, Austrijom, Brazilom, Španijom, Belgijom i Njemačkom.
"Već 25 godina čekamo da u svemir pošaljemo ovakvu misiju. Ovo će biti prva misija koja će tražiti planete oko drugih zvijezda koji su slični Zemlji", rekao je Ian Roxburgh, profesor astronomije na sveučilištu u Londonu, i član Evropske svemirske agencije.
"Trebali bismo moći naći planete do dvaput veće od Zemlje. Takođe, pratićemo zvijezde da vidimo kakve su iznutra i kako evoluiraju s vremenom".
Zvijezde će se promatrati tehnologijom zvanom astroseizmologija. Slično kao što seizmologija koristi talase potresa da bi otkrila kakva je naša planeta iznutra, astroseizmologija koristi zvjezdane talase. Njih zvijezde proizvode u svojoj unutrašnjosti, a rezultat je podrhtavanje na površini zvijezda. To uzrokuje promjene u svjetlosti koju zvijezde odašilju, a tu svjetlost će naučnici registrovati i preko nje pokušavati saznati više o tim nebeskim tijelima.
"Ljudi od samih početaka astronomije razmišljaju o drugim planetama. Corot će nam moći reći jesu li planete slične Zemlji van našeg sistema realna ideja ili samo san", rekao je voditelj projekta Thien Lam Trong.
Otkrivanje drugih planeta van Sunčevog sustava problematično je zbog svjetlosti zvijezda koje zaklanjaju pogled na planete. Ali, nekad planeta dođe u ravninu sa Zemljom i blokira dio svjetlosti zvijezde. To se zove tranzit, kao što je tranzit Venere. Corot će koristiti sofisticirane teleskope i pretražiće oko 60 000 zvijezda u nekih 4 do 6 zvjezdanih sistema.






Posjeta : 1850