0
Otkriće britanskih naučnika
Jeftin lijek za cirozu jetre!

    Britanski naučnici ustanovili su da je sulfalazin, jeftin i lako dostupan lek, efikasan u liječenju ciroze jetre čak i kada pacijenti nisu sposobni da prestanu da piju, prenosi BBC.


Sulfasalazin se trenutno koristi za liječenje artritisa i bolesti crijeva, ali je tim britanskih stručnjaka otkrio da može zaustaviti i obrnuti procese koji se povezuju s cirozom jetre čiji su glavni uzročnici alkohol i gojaznost.
Kada je jetra oštećena posebne ćelije - hepatični miofibroblasti, stvaraju tkivo ožiljka i izlučuju proteine koji sprečavaju njihovo razaranje. U zdravoj jetri ožiljci postupno nestaju i zamjenjuju se normalnim tkivom.
Naučnici su do sada vjerovali da se ožiljci povezani sa cirozom, poznati kao fibroza, ne mogu izlečiti, jer se u bolesnoj jetri ožiljci ne razgrađuju već se šire na cio organ.
Studija je pokazala da sulfasalazin pomaže oporavak tako što blokira stvaranje proteina koji održavaju ćelije ožiljaka u životu. Testiranje je zasad sprovedeno samo na životinjama, međutim, vjeruje se da će jednak efekat imati i u ljudskom organizmu.
Lijek će se u početku davati samo alkoholičarima koji su ostavili alkohol, a potom i onima koji ozbiljno nameravaju da smanje njegovu konzumaciju.




Posjeta : 1869