2
Profesor sa "Univerziteta Oklahoma" Sintija Tomas održala trodnevni seminar o prevenciji narkomanije
Važnu lekciju - preskočili roditelji!

    - Ovaj sveobuhvatni plan koji smo napravili treba da uključi sve – školu, zajednicu, porodicu, policiju - zaključila je na današnjoj press konferenciji profesor "Univerziteta Oklahoma" Sintija Tomas, sumirajući utiske sa trodnevnog seminara o prevenciji narkomanije, koji je organizovala Vladina komisija za prevenciju narkomanije kod djece i omladine i Opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije.
Po riječima člana Vladine komisije za prevenciju narkomanije Dušana Raspopovića, prethodna tri dana učesnici seminara bili su predstavnici Specijalizovane bolnice iz Kotora, ljekari iz Doma zdravlja Podgorica i Kliničkog centra Crne Gore, Opštinske kancelarije za prevenciju narkomanije Nikšića, Podgorice, školski psiholozi...nažalost, nije bilo predstavnika Udruženja roditelja!

- Zaista mi je čast i privilegija što sam pozvana da vam pomognem u prevenciji narkomanije. Bila sam impresionirana i veoma zadovoljna učešćem svih učesnika u seminaru. Ima puno sličnosti u naše dvije zemlje.Impresioniralo me je da ste mlada država, tek od proljeća ove godine, a da ste na samom početku počeli da odgovarate na razne izazove i probleme koje imate u državi. Govorili smo o strategijama planiranja. Značajno je da zajednica bude spremna da prihvati strategije o prevenciji upotrebe supstzanci. Razgovarali smo i o raznim teorijama i istraživanjima koje sam donijela iz Amerike i koristili smo istu terminologiju. Naveli smo i faktore rizika u zajednici, o faktorima zaštite i o radu sa djecom svih uzrasta. Otkrili smo da su u Americi djeca većinom žrtve zbog zatvaranja roditelja. U Americi razvili smo plan i program da djeca budu uspješna i da prevaziđu stigmu što su im roditelji u zatvoru - ukazala je ugledna profesorica, direktorica medjudržavne organizacije "Children of Promise – Mentors of Hope", koja pomaže djeci ciji su roditelji zatvorenici.
- Prvog dana prikazali smo opštu sliku problema narkomanije u Crnoj Gori. Imali smo veoma iscrpne diskusije, veoma dobre radionice organizovane po grupama, veoma interesantna iskustva koja ćemo razraditi i prilagoditi našem području. Čuli smo veoma interesantna predavanja o školi, roditeljima, o odnosu profesora i roditelja, o odnosu u školama, lokalnoj zajednici, o brizi društva o djeci čiji su roditelji u zatvoru. Dio tih aktivnosti primjenićemo kod nas. Konstatovali smo da imamo dosta zajedničkog u radu i da su nam problemi zajednički. Bez obzira koji je kontinent ili grad, ovaj problem svuda je isti. Svi učesnici seminara dobili su sertifikate o učešću, a seminar je posebno iskustvo za školske policajce, posebno o preventivnim mjerama policije u lokalnoj zajednici - istakao je Raspopović.
- - Seminar je za nas bio od velikog značaja, zato što smo sa profesoricom Sintijom razmijenili iskustva. Prenijela nam je kako policija u SAD radi na prevenciji narkomanije. Voljeli bismo da ovakvih predavanja ima više. Centar bezbjednosti Podgorica prvi je u Crnoj Gori koji je počeo ovaj pilot projekat „Školski policajac“ i opravdao je očekivanja i što se tiče prevencije narkomanije i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Za ove tri godine u školama je smanjen broj krivičnih djela. U tom periodu, preventivnim akcijama, spriječili smo teže posledice narušavanja javnog reda i mira. Oduzeli smo dosta oruđa u školskim dvorištima. U svakodnevnom smo kontaktu sa Opštinskom kancelarijom za prevenciju narkomanije i sa Vladinom komisijom i dogovaramo se o prevenciji u školama - ukazao je i školski policajac Veselin Radetić.







B.Č.

Posjeta : 2401