1
Održan međunarodni simpozijum „Iskustva u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji korisnika psihoaktivnih supstanci“
Protiv droge - stručno i odlučno!

    Obilaskom lokacije budućeg Centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju psihoaktivnih supstanci završen je međunarodni simpozijum „Iskustva u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji korisnika psihoaktivnih supstanci“, centralni događaj ovogodišnje manifestacije „Podgorica, zona bez droge“, kojom Kancelarija za prevenciju narkomanije obilježava 26. jun, Svjetski dan borbe protiv droge. Skupom, za koji je direktor jedinice iitalijanskog Narconon centra, najvećeg terapeutskog centra u Italiji, Ugo Ferranda rekao da po kvalitetu „sličan nije održan u Italiji u poslednjih pet godina“, eminentni stručnjaci – iz Rusije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Srbije, zajedno sa kolegama iz Crne Gore, prezentacijom metoda i razmjenom iskustva u liječenju zavisnika „udarili su programske temelje“ budućem Centru na Kakarickoj gori, prvom u Crnoj Gori.

Posebnu pažnju privuklo je Izlaganje dr Mihaila Leonidoviča Zobina, rukovodioca Medicinskog centra »Dr Zobin« u Moskvi »Metode i način liječenja u Medicinskom centru „Dr Zobin“, a psihijatar-narkolog Ljubinko Kaluđerović, koji se sa suprugom vraća u rodni grad da bi radio u budućem podgoričkom centru elaborirao je »Aktuelnost problema narkomanije. Liječenje i rehabilitacija u Moskovskom narkološkom dispanzeru.
Načelnica Centra za rehabilitaciju ovisnika u Splitu, Dragana Bašić Lisičin dala je »Kratki presjek koncepcije i organizacije sustava, kao i suzbijanje opojnih droga«, Ugo Ferrando predstavio je „Metode resocijalizacije u centru NARCONON u Lećeu“, dok je Borče Mirčevski prenio iskustva „Narconon centara“ u Konopištu i Brodecu. Psihijatar dr Andrej Kastelica ukazao je na „Liječenje zavisnosti od droga u Sloveniji“, a specijalista psihijatrije dr Siniša Pavun na „Značaj konzumiranja kanabisa u razvoju zavisničkih obrazaca kod adolescenata (iskustva i prikaz uočenih problema kod mladih na teritoriji Srbije)“. Načelnica odjeljenja za bolesti zavisnosti Specijalne psihijatrijske bolnice u Kotoru i nacionalnog koordinatora za prevenciju narkomanije, dr Marina Roganović gostima je predstavila „Nacionalnu strategiu suzbijanja zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u Crnoj Gori, sa osvrtom na rad odjeljenja bolesti zavisnosti u Dobroti“.. Psihijatar dr Borislav Mitrić akcentirao je Liječenje konzumenata marihuane koji su imali psihotičnu epizodu“. Koordinator podgoričke kancelarije za prevenciju narkomanije, Miomir M. Mugoša predstavio je trogodišnji napor ove Kancelarije, a o „Problemu narkomanije u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na grad Podgoricu“, govorio je i član Vladine komisije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopović.
- Nažalost, postoji jedan broj, uglavnom mladih, ljudi koji više godina konzumiraju narkotike, kojima se ne može pomoći prevencijom. Prepoznali smo potrebu za osnivanje ustanove za rehabilitaciju i resocijalizaciju, kakva u Crnoj Gori još ne postoji. Cilj ovog stručnog skupa jeste da stvori mogućnost da se u Podgorici, prezentacijama uspješnih programa rada koji se primjenjuju u centrima širom Evrope, upoznamo sa efikasnim metodama prevencije i liječenja, kako bi stekli priliku da se na kvalitetan i kompetentan način opredijelimo za metod rehabilitacije koji će biti prilagođen praksi našeg budućeg Centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, prvoj ustanovi ovakvog tipa u Republici. Kao lokalna uprava pružićemo maksimalnu uslugu korisnicima tog centra, gdje će glavni grad partticipirati za funkcionisanje te ustanove, koja će biti pod patronatom JU „Dom zdravlja“. Stvaramo i druge, materijalne pretpostavke kako bi obezbijedili ono što je najvažnije za implementaciju jednog ovakvog programa - ukazao je gradonačelnik Podgorice, dr Miomir Mugoša u uvodnoj riječi skupa koji je otvorio šef kancelarije EAR u Crnoj Gori, Rajner Frojnd.










B.Č.

Posjeta : 4680