1
Centralni događaj manifestacije „Podgorica, zona bez droge“ je međunarodni simpozijum o iskustvima u liječenju i rehabilitaciji zavisnika od psihoaktivnih supstanci
Sa svih strana - protiv droge!

    - Centralni događaj manifestacije „Podgorica, zona bez droge“ je međunarodni simpozijum koji će biti održan u subotu. Želeći da, povodom 26. juna, Svjetskog dana protin droge, organizujemo međunarodni skup, ideja vodilja bila nam je da okupimo stručnjake iz regiona i da upoznamo njihove programe i da odlučimo kakav će program biti u tom našem budućem Centru. Gosti na skupu biće iz šest država – Rusije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Srbije i čućemo najbolja iskustva koji se ovim problemom bave desetak i više godina - naglasio je koordinator Kancelarije za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša, najavljujući subotnji međunarodni simpozijum "Iskustva u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji zavisnika od psihoaktivnih supstanci".

- Riječ je o bolesti koja je izazov 21. vijeka u čitavom svijetu. Postoje različite metode u liječenju te bolesti i simpozijum će biti prilika da saznamo šta se radi u gotovo čitavoj Evropi. Iz Rusije dolazi i poznatii stručnjak, dr Mikhail Leonidovič Zobin koji ima originalan način liječenja. Kod njega dolaze pacijenti iz čitavog svijeta. Samo sa prostora ex-Jugoslavije od 1994. kod njega je bilo preko 400 pacijenata. Razgovaraćemo sa dr Zobinom o saradnji, da se njegova metoda liječenja primjenjuje u Crnoj Gori - ukazao je dr Ljubinko Kaluđerović koji se - sa suprugom Olgom, neuropsihijatrom - terapeutom - vraća iz Rusije u rodni grad, da pomogne u borbi protiv narkomanije.
- Opština Podgorica prepoznala je problem koji zapljuskuje našu državu. Naši pacijenti bili su stalni gosti u drugim centrima, što iziskuje i velike izdatke, a gubi se i kontinuitet u liječenju. U početku sam bio skeptik da ćemo doći do ovoga, ali Centar će biti jedan od najsavremenijih. Kancelarija za prevenciju narkomanije izgarala je u ovom poslu, tako da smo došli do projekta koji će riješiti problem u najvećem dijelu. Nadam se da ćemo ustaviti ovo što nas zapljuskuje – imamo prilično intravenskih korisnika i sve više inficiranih hepatitismom C. Dom zdravlja potpisaće Memorandum o saradnji sa budućim Centrom, upravo na Dan borbe protiv narkomanije - istakao je psihijatar Borislav Mitrić.
- Izgradnja ustanove koju je inicirala i osmislila Opština Podgorica bila je jako potrebna za sve mlade koji imaju taj problem. Njena izgradnja nije bitna samo za Podgoricu, nego i za cijelu Crnu Goru. Vlada Crne Gore daje punu podršku izgradnji ovog objekta i pružiće svaku vrstu pomoći. Za „prvu pomoć“ Vlada je opredijelila 300 000 eura. Taj novac dobijen je od Vlade Norveške i biće utrošen za opremanje ustanove. Nadam se da će mladi koji budu došli da traže usluge ove ustanove imati mogućnost i pravi način da riješe problem - napomenuo je član Vladine komisije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopović.



B.Č.

Posjeta : 2458