1
TESTIRANJE KOD KUĆE - U apotekama u Hrvatskoj prodaju trakice koje roditeljima otkrivaju uzima li njihovo dijete narkotike
Test otkriva narkomana - za 5 minuta!

    Cijena droge u Hrvatskoj sve je niža, jednako kao i dob djece koja počinju konzumirati narkotike. Već i dvanaestogodišnjaci eksperimentiraju s drogom, a četrnaestogodišnjaci su u tretmanu odvikavanja.

Jeftinije od sendviča

Znatiželja i dostupnost opasna su kombinacija za samo deset kuna (1€=7,3 kune), što je jeftinije od sendviča ili soka, djeca u osnovnoj školi bez problema mogu kupiti tabletu ecstasyja ili joint marihuane. I dok djeca eksperimentiraju, bespomoćne roditelje uništavaju strah i sumnja.
Svojevrsnu pomoć nude im brzi kućni testovi na drogu firme Biognost. Mogu se kupiti u apotekama, sastoje se od trakica koje trebaju uroniti u urin, a za manje od pet minuta otkriće ima li tragova narkotika. Multignost 5 prepoznaje pet najčešćih droga na hrvatskoj narkosceni: metamfetamin i amfetamin, marihuanu i hašiš, opijate (heroin, morfin i kodein), kokain i crack te ecstasy, dok Multignost 6 provjerava i benzodiazepin sredstvo u tabletama poput apaurina. Usto, postoje i pojedinačni testovi za samo jednu grupu droge, poput opijata ili marihuane (Abugnost). Cijena trakice je oko 50 kuna, dok test na pet droga stoji oko 160 kuna.
Ti su testovi prije svega namijenjeni roditeljima koji sumnjaju da im dijete "petlja" s drogom.
U tim je trenucima najvažnije što prije otkriti problem kaže predsjednik uprave Biognosta Ivan Marchiotti. To upozorenje potvrđuje izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o liječenim ovisnicima u prošloj godini čak 34 odsto roditelja dozna da im dijete uzima opijate tek nakon dvije do tri godine konzumacije. Javljali su nam se zbunjeni roditelji i pitali kako da uzmu urin da na prevaru pokupe ostatke sa školjke... Uvijek im savjetujemo: budite otvoreni, objasnite djetetu zašto sumnjate da uzima drogu objašnjava Marchiotti.
Zbog testa će razmisliti

Zna li dijete da ga roditelj može testirati bilo kada, dvaput će razmisliti hoće li povući dim marihuane.
Više od 50 odsto srednjoškolaca testiranih nakon povratka s maturskog bilo je pozitivno na barem jednu drogu. Sljedeći razred bio je upozoren da će ih provjeriti i samo je jedan učenik pao na testu objašnjavaju stručnjaci.



Večernji list

Posjeta : 2272