1
Meksički carinici spriječili šverc droge
Zaplijenili pet ipo tona kokaina!

    MEKSIČKI službenici objavili su kako su u avionu koji je u Meksiko sletio iz Venecuele zatekli nevjerovatnih pet ipo tona kokaina. Vrijednost zaplijenjene droge na ulici iznosi oko 100 miliona dolara, javlja BBC.


Kokain je bio smješten u više od 100 kofera koji su nosili oznaku "privatno", a prilikom zapljene uhićene su tri osobe.
Meksički službeni navode kako se iz Venecuele i Kolumbije preko Meksika u SAD prebacuje sve više kokaina. Meksički general Carlos Gaytan izvijestio je javnost kako je avion koji je iz Venecuele sletio na aerodrom Ciudad de Carmena, grada oko 880 kilometara udaljen od Ciudad de Mexica, čekala vojska kojoj su informaciju o švercu ogromne količine kokaina dostavile venecuelanske vlasti.
U akciji je uhapšen kopilot aviona koji je prevozio drogu, kao i pilot te kopilot praznog aviona koji je čekao da droga bude pretovarena u njega.
Izvještaj američkih službi za borbu protiv droge iz marta navodi kako je Venecuela postala glavno tranzitno središte krijumčara droge iz Južne Amerike zbog "izrazito visokog nivoa korupcije kod najviših policijskih službenika i neefikasnog pravnog sistema".
Predsjednik Venecuele, Hugo Chavez, prekinuo je saradnju svoje države s američkom agencijom za suzbijanje droge (DEA), optuživši agente DEA za špijuniranje.





Posjeta : 1934