1
Završeno suđenje švercerima heroina u Australiji
Trojici dilera - doživotne robije!

    TROJICA australijskih državljana, Tach Duc Thanh Nguyen, Si Yi Chen i Matthew Norman, danas su dobili doživotne kazne zatvora zbog učestvovanja u pokušaju krijumčarenja preko 8 kilograma heroina sa indonezijskog otoka Balija u Australiju.


Nakon što su u ponedjeljak četvorica pripadnika "Balijske devetorke" osuđeni na doživotne zatvorske kazne, te pošto su juče dvojica glavnih optuženih osuđeni na smrtne kazne strijeljanjem, današnjim donošenjem presude za preostalih trojicu članova spomenute grupe završeno je suđenje koje se proteklih dana našlo u centru pozornosti indonezijske, ali i australske javnosti.
Autralija je, bez obzira što se radi o švercerima heroina, tražila od Indonezije da ne pogubi njene državljane, međutim službenog odgovora iz Manile još nema.
Australijski premijer John Howard obećao je rodbini osuđenih krijumčara da će lobirati kod indonezijskog predsjednika Susiloa Bambanga Yudhoyonoa od kojeg namjerava tražiti pomilovanje u smislu smanjenja kazne.
Uspije li Howard ishoditi postupak za smanjenje kazne za dvojicu osuđenika na smrt, oni će vjerovatno biti osuđeni na doživotne zatvorske kazne, što je slučaj s preostalih sedam učesnika krijumčarskog lanca heroina.
Danas osuđena trojka uhapšena je u hotelu u policijskoj akciji nakon što su indonezijske službe od Australije dobile dojavu o pokušaju krijumčarenja heroina. Hapšenje se dogodilo u aprilu prošle godine.
Andrew Chan i Myuran Sukumaran osuđeni su na smrt strijeljanjem pred streljačkim vodom, a sud je njihovu presudu opravdao time kako su njih dvojica bili glavni organizatori krijumčarskog lanca, te su "posjedovali zabranjen prvoklasni narkotik".
Indonezija je nedavno objavila kako namjerava potpuno prekinuti krijumčarenje narkotika u svojoj zemlji, a to se osobito odnosi na vrlo popularno turističko ostrvo Bali koje je postalo baza za međunarodnu distribuciju droge u tom dijelu svijeta.
Suđenje "Balijskoj devetorki" samo je jedno od nekolicine sličnih velikih suđenja u kojima su Australijanci bili umiješani u krijumčarenje droge iz Indonezije.
Prošle godine je Australijanka Schapelle Corby (28) osuđena na 20 godina zatvora zbog pokušaja unošenja marihuane na ostrvo.
Jedan je australijski državljanin, osuđen za zloupotrebu droge, u Singapuru osuđen na smrtnu kaznu koja je izvršena prošlog mjeseca. Trojica Australijanaca su u Vijetnamu takođe osuđena na smrtne kazne zbog krijumčarenja droge.





Posjeta : 2043