0
Američki naučnici utvrdili
Od marihuane - rak bešike!

    Konzumiranje marihuane moglo bi predstavljati faktor rizika za obolijevanje od raka bešike a moglo bi uticati i na razvoj raka bešike i kod mlađih ljudi, ustvrdili su američki naučnici iz Veterans Affairs Medical Centera.


Naučnici su podsjetili da je pušenje cigareta jedan od značajnih faktora rizika obolijevanja od raka bešike, no on se najčešće pojavljuje kod osoba starijih od 60 godina. U nedavnoj studiji rađenoj na 52 muškarca od 44 do 60 godina koji su oboljeli od raka bešike ustanovljeno je da je 88,5 odsto ispitanih pušilo marihuanu, a 31 posto oboljelih i dalje uživa u toj drogi.
"Primijetili smo da je nekoliko mlađih pacijenata u kojih se razvio tumor, imalo nešto zajedničko - svi su pušili ili još puše marihuanu", rekla je dr. Martha Terris, urolog iz Veterans Affairs Medical Centera.
Otprije je poznato da je pušenje marihuane jedan od faktora rizika za razvoj tumora glave, vrata ili pluća, ali se oni javljaju u ranijoj životnoj dobi i u pušača marihuane su agresivniji. Taj je podatak motivisao ljekare da istraže uticaj marihuane, ali i neke druge moguće faktore rizika poput izloženosti kancerogenima poput duvana, radijacije, dimljenog ili industrijski prerađenog mesa te sintetskih boja u tekstilu.
Kao kontrola poslužila im je grupa od 104 pacijenta koji nisu imali rak bešike. Ustanovljeno je da je učestalost raka bešike kod ispitivane i kontrolne grupe bio jednak za sve faktore rizika osim za pušenje marihuane. Naime, uživaoci marihuane češće su obolijevali od tumora mjehura. Zapravo, pokazalo se da je pušenje marihuane, kada je riječ o obolijevanju od raka mjehura, gore i od pušenja duvana.
Dim marihuane sadrži iste kancerogene katranske tvari kao dim cigareta, a one u tijelo ulaze u većoj količini nego što je to slučaj kod dima cigareta, jer ručno napravljene cigarete od marihuane, tzv. joint, nemaju zaštitni filter, a pušači marihuane zadržavaju dim u plućima dulje nego što to čine pušači duvana.
Dr. Terris izjavila je kako se rizik od štetnih posljedica marihuane znatno smanji kad pacijent prestane konzumirati tu drogu, ali nikada ne nestaje, te podsjeća: "Najsigurnije je prestati pušiti i marihuanu i duhan."





Posjeta : 2054