2
Usvajanjem deklaracije u Podgorici završena 3. konferencija "Gradovi Balkana protiv droge"
Na "balkanskoj ruti" - drogu ukinuti!

      - Na "balkanskoj ruti" - drogu ukinuti! - najkraća je poruka 3. konferencije "Gradovi Balkana protiv droge", koja je juče u Podgorici završena usvajanjem Deklaracije u kojoj su navedeni prioriteti zajedničkih mjera protiv zajedničkog zla!
    - Vrijeme podjela na Balkanu je za nama i ova konferencija snažan je podstrek i impuls da svi damo maksimalan doprinos da nam djeca postanu zdravi ljudi. Borba protiv narkomanije, borba je za zdravo potomstvo - istakao je Miomir M.Mugoša, koordinator podgoričke kancelarije za suzbijanje narkomanije, sumirajući dvodnevni skup na kojem su prezentirana iskustva u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji narkomana.

    Predstavnik ECAD, Saulas Caplinscas ukazao je da nije najvažnije kako se radi na spriječavanju narkomanije, jer "ne postoji jedna ideja i jedvo rješenje", već je od izuzetnog značaja da informacija o radu stigne do svih, a tu je uloga medija najvažnija.
    - Ovaj skup za nas koji se nalazimo na "balkanskoj ruti" veoma je značajan. Kao nova članica EU, Slovenija je zainteresovana za sistematsko sprečavanje droge. Zakoni trebaju da nam omoguće zajednički rad, a ako imamo zajednički pristup, možemo dobiti pomoć i kroz mehanizme evropske zajednice - naglasio je Milan Krek, direktor slovenačke kancelarije za borbu protiv droge.
    - Kada imate snage i jasne ciljeve, imate i izvanredne mogućnosti da uspijete - da droga bude prošlost! - poručio je Ugo Ferrnando, predsjednik italijanskog "NARCO NON" i pozvao crnogorske pregaoce da posjete neki od centara u Italiji i upoznaju mogućnosti oporavka narkomana bez upotrebe medikamenata, "novih droga".
    Član Vladinog tima za borbu protiv narkomanije, Dušan Raspopovi napomenuo je da će Vlada Crne Gore podsticati i druge gradove da slijede primjer podgoričke kancelarije.
    - Saradnja svih ministarstava unutrašnjih poslova ex-yu republika je na nivou. imamo svakodnevnu razmjenu informacija, a to je najvažnije za presjecanje krijumčarskih kanala - kazao je Raspopović.

Deklaracija


       Mi, učesnici 3.balkanske konferencije "Evropski gradovi protiv droge" složni smo da udružimo sve naše mogućnosti u borbi protiv droge i distribucije ilegalnih droga.
       Naše zemlje nalaze se na "balkanskoj ruti" koja je izložena riziku nedozvoljene trgovine drogom. Naša dužnost je da razvijamo zajedničke programe u svim aspektima problema sa drogom, da razmjenjujemo iskustva i informacije i pripremimo konkretne ponude saradnje izmedju naših zemalja i gradova koji će pomoći u rješavanju ovog problema.
    Sastavni dio deklaracije je i lista prioriteta, koje je predložio domaćin Konferencije:
    - Koordiniran rad u gradovima balkanskog regiona u borbi s drogom
    - Stvaranje balkanske mreže za borbu protiv droge, u skladu sa BNDP (Deklaracijom iz Burgosa).
    - Stvaranje zvaničnih i nezvaničnih veza izmedju institucija, organizacija i gradjana u našim zemljama i gradovima i razmjena pozitivnih iskustava i informacija
    - Aktivnim radom protiv legalizacije droge u našim zemljama i gradovima potvrdjujemo da smo protiv legalizacije u bilo kom obliku
    - Finansiranje ovih programa mora biti na vrhu liste prioriteta
       Domaćin 4.balkanske konferencije biće Štokholm.



B.Čukić

Posjeta : 2093