2
Podgorička Kancelarija za prevenciju narkomanije pomaže Budvi, Kotoru, Cetinju i Mojkovcu
Kabineti za četiri opštine!

- Programom aktivnosti za prevenciju narkomanije kod djece i omladine u Podgorici za 2006 godinu, s ciljem da se i u drugim gradovima u Crnoj Gori posebna pažnja posveti prevenciji narkomanije, planirano je da naša Kancelarija donira otvaranje kabineta za prevenciju bolesti i zavisnosti u po jednoj osnovnoj školi u Budvi, Kotoru, Mojkovcu i na Cetinju - saopšteno je iz Kancelarije za prevenciju narkomanije, čiji je program za prevenciju narkomanije kod djece i omladine koji se sprovodi u osnovnim i srednjim školama podržalo Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore.

Ministarstvo je predložilo da Kabineti za prevenciju bolesti i zavisnosti budu otvoreni u JU OŠ »Lovćenski partizanski odred« Cetinje, JU OŠ »Veljko Drobnjaković« Risan, JU OŠ »Aleksa Đilas – Bećo« Mojkovac i u JU OŠ »Stefan Mitrov Ljubiša« Budva.
- Tokom dosadašnjeg rada naše Kancelarije, kao i u narednom periodu, u skladu sa našim mogućnostima uložićemo maksimalne napore da se pored Podgorice i u drugim gradovima u Crnoj Gori posebna pažnja posveti primarnoj prevenciji narkomanije – edukaciji djece, omladine i njihovih roditelja - ističe koordinator Kancelarije Miomir M. Mugoša.
Prošle godine Kabinete za prevenciju bolesti i zavisnosti dobile su osnovne škole: »Blažo – Jokov Orlandić« iz Bara, »Vladislav Ribnikar« iz Bijelog Polja, »Milije Nikčević« iz Nikšića i »Vuko Jovović« iz Danilovgrada.
- Škola, kao institucija, ima vrlo važnu ulogu u prevenciji svih oblika devijantnog ponašanja, pa tako i bolesti zavisnosti. U rješavanju ovog problema preventivni rad može biti efikasan, ako je započet u istom vremenskom periodu kada su i dijete i roditelji još dostupni tokom institucionalnog obrazovanja. Samo dobro edukovani i motivisani nastavnici, pedagozi, koji svakodnevno žive i rade sa djecom i prate njihovo odrastanje, mogu biti uspješni nosioci školskih preventivnih problema.
Dobro planirana, organizovana i realizovana edukacija djece, učenika i roditelja u toku predškolskog i školskog obrazovanja je najmoćniji instrument u prevenciji narkomanije - ukazuje Mugoša.




B.Č.

Posjeta : 2076