2
Ovog vikenda Podgorica domaćin 3.medjunarodne konferencije "Gradovi Balkana protiv droge"
Uvertira - Zona bez droge!

    Ovog vikenda Podgorica će biti domaćin 3. medjunarodne konferencije "Gradovi Balkana protiv droge", a uvertira ovom skupu počinje danas, uoči 26.juna - Svjetskog dana borbe protiv droge.
    "Zona bez droge", naziv je sportsko-edukativne manifestacije koju organizuju Kancelarija za prevenciju narkomanije, CAZAS i Mladi Crne Gore.
    Od 10 do 12 akcija "Informiši se i pridruži se" biće promovisana u centru grada. Večeras u Njegoševom parku biće odigran turnir "Basketom protiv droge", a "Zona bez droge" biće i "Lucky bar". Na muzičkom hepeningu nastupiće DJ Jasmina iz BiH i DJ Drek drek iz Podgorice.
    Sjutra na programu je Dječja igraonica "Igra i radost - droga, nikad!" u igralištu "Timberlend". Na više mjesta u centru ghrada biće promovisana humana akcija "1 euro za majcu", a uveče je finale košarkaškog turnira.

      - Organizovanje 3. medjunarodne konferencije "Gradovi Balkana protiv droge" doživljavamo kao priznanje za sve ono što smo na svim nivoima uradili na prevenciji protiv narkomanije - istakao je dr Djordje Suhih, predsjednik Organizacionog odbora konferencije. - Najviše možemo uraditi na edukaciji i prevenciji. Otvorili smo kabinete u mnogim školama, a od jeseni akciju ćemo nastaviti, počev od predškolskih ustanova.
    - Ovdje sam da pomognem i prenesem iskustvo zemlji koja se prvi put suočava sa ovim problemom. U Italiji program sprovodimo 23 godine, a u balkanski region ušli smo 99. prvo u Hrvatskoj, a zatim u Makedoniji - rekao je Ugo Ferrnando, predsjednik italijanskog "NARCO NON" centra za liječenje i rehabilitaciju narkomana.
    Koordinator podgoričke Kancelarije za suzbijanje narkomanije, Miomir M. Mugoša naglasio je da će na konferenciji učestvovati predstavnici 20 gradova iz 10 balkanskih država, kao i iz osam medjunarodnih organizacija sa sjedištem u SiCG.
    - Prvog dana konferencije predvidjena je prezentacija nacionalnih programa, a drugog biće održani okrugli stolovi "Primarna prevencija" i "Liječenje i rehabilitacija" - najavio je Mugoša i ponovio:
    - Još ne možemo liječiti narkomane, ali možemo, znamo, moramo i hoćemo da uložibo sve potencijale u borbi protiv narkomanije, da naša djeca izbjegnu drogu i druga zla i da izrastu u mlade, obrazovane i odgovorne ljude. Ova Konferencija za nas je podsticaj više da istrajemo u toj borbi.
    Po riječima Dušana Raspopovića, šefa Vladinog tima za borbu protiv narkomanije, rad na prevenciji i suzbijanju ovog zla jedan je od pet prioriteta Vladine agendr.
    -Opštini Podgorica mogu pozavidjeti mnogi na njenom ozbiljnom programu, svakodnevnoj aktivnosti i opšteprihvaćenosti. To je dobar temelj za uspješnu borbu na nivou Crne Gore - napomenuo je Raspopović.

Centar


    - Ova konferencija prava je prilika da se počne realizacija ideje o izgradnji Centra, ustanove za liječenje narkomanije, koji bi pomogao i njima i njihovim porodicama - naglasio je Miomir M. Mugoša, "prvoborac" protiv narkomanije.

Broj


    - Sada znamo da u Crnoj Gori ima 2500 do 3000 narkomana, jer ih se toliko obratilo za ljekarsku pomoć. U prvo vrijeme naše akcije evidencije taj broj će možda biti i veći, ali daleko je od onoga sa kojim javnost manipuliše - kazao je Raspopović.
      On je objasnio da u drogi narkomani ne uživaju, već su zavisni i muči ih apstinencija.
    - Droga koja se nadje u prodaji uglavnom je "prljava", miješana sa supstancama koje su još štetnije i zato je cijena pala i pristupačna je onima koji je žele. Po nekim pokazateljima drogu je probalo izmedju 30 i 4o hiljada mladih. Srećom, mali je broj onih koji su je prihvatili i postali zavisnici - napomenuo je Raspopović.



B.Čukić

Posjeta : 2155