1
Južnokorejski naučnik priznao da je lažirao naučne radove
"Pionir kloniranja" - falsifikator!

    SEUL - Južnokorejski naučnik Hwang Woo-suk, bivši "pionir kloniranja" koji je u pao u nemilost, javno se u četvrtak ispričao i priznao da je lažirao naučne radove na području kloniranja koji su ocijenjeni revolucionarnima, dok pravosuđe pretražuje njegovu kuću i laboratorij.

"Kao autor članaka u kojima su se pojavili lažni podaci, smatram se u potpunosti odgovornim i priznajem to i ispričavam se", rekao je Hwang na konferenciji za novinare.
On se ispričao nakon što je povjerenstvo seulskog državnog sveučilišta novinarima saopštilo da su naučnici pod vodstvom Hwanga Woo-suka namjerno lažirali podatke o matičnim ćelijama i takvo ponašanje nazvalo skandaloznim.
Hwang je 2004. objavio da je proizveo prve klonirane ljudske embrije za istraživanje, a 2005. i rad o prvim ciljano proizvedenim matičnim ćelijama embrija. Oba rada objavljena su u časopisu Science.
"U naučnom radu iz 2004. Hwangova ekipa nije imala podatke o nizovima matičnih ćelija, već ih je falsifikovala", rekao je voditelj istrage.
Istražni organi, ipak, analizom DNK dokazali su da je Hwangova naučna ekipa uspjela stvoriti prvoga kloniranog psa. Riječ je o afganistanskom hrtu nazvanome Snuppy, što je skraćeno od Seoul National University puppy (nacionalni sveučilišni štenac).





Posjeta : 1677