1
U Stockholmu
Dodijeljene Nobelove nagrade!

       Drugu godinu za redom dobitnik Nobela za književnost nije došao u Stockholm. Karl XVI. Gustaf dao je nagradu Pinterovom izdavaču te laureatima za ekonomiju, medicinu, fiziku i hemiju.

       STOCKHOLM - Australijanac koji je popio napitak s bakterijama kako bi dokazao teoriju o uzročniku čira na želucu pridružio se devetorici drugih naučnika koji su u subotu primili svoju Nobelovu nagradu, dok je - već drugu godinu za redom - dobitnik Nobelove nagrade za književnost bio odsutan.
         Britanskog dramatičara Harolda Pintera ljekari su savjetovali da ne putuje u Stockholm po nagradu pa je poslao svog izdavača. Prošle je godine dobitnica nagrade, austrijska književnica Elfriede Jelinek, koja ima fobiju od velikog broja ljudi, odbila prisustvovati svečanosti dodjele nagrada.
          Mohamed ElBaradei, predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju, Nobelovu nagradu za mir dobio je u Oslu ranije u subotu.
       Dobitnici nagrade 2005. godine za medicinu, fiziku, hemiju i ekonomiju bili su u Stockholmu, gdje im je nagrade uručio švedski kralj Karl XVI. Gustaf.
         Među dobitnicima je Barry Marshall, koji je nagradu za medicinu podijelio s drugim Australijancem, Robinom Warrenom.
          Marshall je postao jedan od dobitnika zahvaljujući tome što je odlučio biti ljudski zamorac kako bi dokazao svoju teoriju da čir na želucu uzrokuje prije svega bakterija a ne stres, čime je prkosio uvjerenju medicinskog establišmenta.
       On je popio napitak koji je sadržavao bakteriju Helicobacter pylori za koju su on i Warren bili uvjereni da uzrokuje čir na želucu. Teorija je dokazana čim se Marshall ubrzo razbolio. Otkriće je značilo da se oni koji pate od čira na želucu mogu izliječiti nakon jednostavne kure antibiotika.
         Nobelove nagrade, koje se smatra najprestižnijim nagradama u nauci i književnosti, dodjeljuju se od 1901. godine. Nagrade za 2005. vrijede svaka 10 miliona švedskih kruna (1,25 miliona američkih dolara) i dobitnicima donose slavu.
          Robert Aumann, izraelski profesor koji dijeli ovogodišnju nagradu za ekonomiju s američkim naučnikom Thomasom Schellingom, rekao je da sam novac nije važan jer ni jednom od dobitnika zapravo ne treba.
         Američki naučnici su posljednjih godina dominirali kao dobitnici nagrada za ekonomiju i drugih nagrada za nauku, a 2005. godina nije bila izuzetak.
          Dvojica od trojice laureata za fiziku, Roy Glauber i John Hall, su Amerikanci dok je treći, Theodor Hänsch, Njemac. Francuz Yves Chauvin nagradu za hemiju podijelio je s Amerikancima Robertom Grubbsom i Richardom Schrockom.









Posjeta : 1741