1
Mercedesov potez očajnika
Mercedes ukida SBC sistem!

          Proizvođač (nekad) najboljih automobila na svijetu grca u problemima. Tek što je počeo zbrajati posljedice radarskog fijaska, Mercedes je još jednom pokleknuo. Na udaru su opet kočnice i to na skupocjenim modelima.

          Najkraće rečeno, Mercedes će iduće godine prestati ugrađivati SBC (Sensotronic Brake Control) sisteme u modele E i CLS klase. Kako javlja magazin Autoweek, Mercedes će u junu, za kada je planiran facelift spomenutih modela, skupocjeni SBC sistem "kočenja putem žice" (brake-by-wire) zamijeniti starim dobrim hidrauličkim sistemom.
          Teško je reći kome će ovaj gest teže pasti, Mercedesu ili njegovim vjernim kupcima. Niko sebi danas, pa čak ni Mercedes, ne može olako priuštiti tako velike greške. S druge strane, vjernost kupaca koji su nesebično posezali duboko, jako duboko u džep misleći kako kupuju tehnički najsavršenije automobile, mogla bi vrlo lako nagristi klica sumnje, što bi se s vremenom odrazilo i na popularnost ove marke. Poljuljano povjerenje danas sebi ne može priuštiti ni jedna kompanija, a to ne vrijedi samo u auto-industriji o čijem kvalitetu proizvoda nerijetko zavisi život kupca.
          Uostalom, ako Mercedes sam sebi ne može vjerovati, zašto bi to učinili njegovi poklonici? Naravno, najpopularniji njemački brand opet ima odgovor. Istina, ne službeni, već neimenovanog Mercedesovog predstavnika koji je "pametno" utvrdio: "Danas smo u stanju ponuditi sve prednosti SBC sistema kroz sistem hidrauličke kočnice. SBC je vrlo skup sistem". Kasnije je isti izvor potvrdio kako su klijenti izgubili povjerenje u ovaj sistem.
          Isto govori i zdrava logika. Uostalom, čemu ići u razvoj težak 147 miliona eura i dug preko devet godina, ako se pokazalo da hidrauličke kočnice imaju još puno prostora za usavršavanje. Svaki brucoš tehničkog fakulteta znaće da se u novi projekt finansiran vlastitim sredstvima, i još k tome istraživački, kreće samo ukoliko je ekonomski opravdan i ima potencijala da ponudi više od bilo čega trenutno dostupnog. SBC očito nema ništa od toga, samo potencijal da marketinškim putem privuče pažnju kupaca. Ili suprotno, kao što se pokazalo u ovom slučaju. Inače, kompanija Robert Bosch GmbH, koja je sarađivala s Mercedesom na razvoju SBC, do danas nije našla zainteresovanog kupca, što je još jedan dobar pokazatelj.
          "Statistički, SBC je jednako dobar kao i bilo koji drugi kočnički sistem, a ponekad i bolji. Ali mi nikako ne možemo otkloniti sumnju kod naših klijenata", rekao je isti izvor. Bilo bi smiješno, da nije istina i da se ne radi o ljudskim životima.
          Naime, vlasnici spornih automobila žalili su se na probleme uzrokovane neispravnim radom upravljačkih jedinica sistema. Kada sistem otkaže poslušnost, hidraulika stupa na scenu, što produžuje zaustavni put i zahtijeva da vozač jače pritisne pedalu kočnice.
         Sve to rezultiralo je dvjema opozivima. U maju 2004. g. na servis je pozvano 680.000 vlasnika, a u martu ove godine još 1.3 miliona, sve u cilju otklanjanja problema na SBC sistemu.
Iza kratice SBC krije se tehnologija koja eleminiše potrebu mehaničke veze između pedale kočnice i samih kočnica, već se radi o električnom putu na kojem se nalazi sva sila senzora, upravljačkih jedinica i pratećih elektroničkih elemenata. Sve do 2001. godine SBC je bio superioran na svom polju, da bi se kasnije prednost počela topiti.
          za kraj spomenimo da najskuplji modeli s malom tiražom, dakle SL, SLR McLaren i Maybach zadržavaju sporni SBC sistem do kraja ciklusa. Mercedesov djelatnik kaže da bi bilokakvi zahvati u cilju vraćanja hidrauličkih kočnica bili preskupi. Možemo se samo nadati da se neće ponoviti priča s Pintom, kada je Ford izračunao da je jeftinije isplatiti odštete u slučaju tužbi zbog krivo postavljenog tanka, nego raditi preinake.
       U vrijeme pisanja ovog članka britanski Mirror je objavio još jednu zabrinjavajuću vijest. Sudski vještak Stuart Fischer utvrdio je kako je greška na kočničkom sistemu Mercedesovog Sprintera bila uzrok najmanje četiri saobraćajne nezgode na britanskim cestama. Naravno ovdje se ne radi o SBC, već o klasičnim sistemima.
Zbog spomenutog kvara izgubilo je dvoje motociklista život u saobraćajnoj nezgodi na autocesti A16 prošlog juna, a sporni Sprinteri učestvovali su u još tri nezgode s fatalnim posljedicama. Stoga je preporučeno Mercedesu da otkloni kvar što je i prihvaćeno.
          Inače, isti mehanizam ugrađuje se na Volkswagen LT, a isporučuje ga Bosch. Ima neka tajna veza....









Posjeta : 1684