3
Nova verzija Mozillinog Web čitača
Nova verzija Firefoxa!

          Organizacija Mozilla je juče objavila da će nova verzija njenog popularnog Web čitača Firefox biti dostupna za preuzimanje već od srijede. Radi se o verziji 1.5, čije glavne karakteristike su poboljšani sistem za ažuriranje programa, brža navigacija kroz ranije posjećivane Web lokacije i potpuno redizajnirano okruženje za podešavanje naprednih opcija u programu.

          Verzija 1.5 donosi i podršku za nove Web standarde – SVG grafiku (Scalable Vector Graphics), JavaScript 1.6 i CSS. SVG je jezik zasnovan na XML, a koristi se za pravljenje napredne dvodimenzionalne grafike, dok je CSS novi standard W3C grupacije (World Wide Web Consortium) za dodavanje stilskih elemanata, poput fontova i boja, u Web stranice.
          U Firefoxu 1,5 poboljšana je kontrola iskačućih prozora, a postoji i veliki broj bezbjednosnih unapređenja. Dodata je i nova lokacija za brzo pretraživanje, Answers.com, a uvedena je i funkcija Clear Private Data kojom korisnik može pomoću tastature bez teškoća da obriše lične podatke iz keš memorije.
          Mozilla Firefox je prvi čitač Weba koji je uspio da preotme značajniji tržišni udio od Microsoftovog Internet Explorera. Firefox je početkom ovog mjeseca "proslavio" prvi rođendan; za godinu dana više od sto miliona korisnika preuzelo je i isprobalo Mozillin čitač Weba.





Posjeta : 1692