Sedmica - Nauka i Tehnologija

3
Povodom desetog rođendana
Besplatna Opera!
          Norveška kompanija Opera Software je povodom desetog rođendana odlučila ponuditi svim zainteresovanima svoj browser — besplatno.  
 
3
Tvrdnje američkih naučnika
Prestalo smanjivanje ozonskog omotača!
OZONSKI omotač prestao se smanjivati, no trebaće decenije da se počne oporavljati, objavili su u srijedu američki naučnici koji smatraju da su međunarodni sporazumi o smanjenju ispuštanja štetnih tvari u atmosferu ipak djelovali, ali da uništavanje omotača još nije u potpunosti zaustavljeno.
 
 
2
U svijetu računara
Bil Gates najuticajniji!
Suosnivač Microsofta Bill Gates je prema anketi koja je organizirana povodom 50. godišnjice IBM Share grupe ponovno na prvom mjestu. Ovaj put ´mjeren´ je uticaj pojedinih osoba u svijetu računarstva. Gates je pridobio laskavu titulu najuticajnijeg čovjeka u svijetu računara u posljednjih 50 godina.

 
 
2
Tumor na mozgu izlječiv kroz dvije godine
Pronađen lijek za tumor na mozgu!
          Naučnici su razvili spoj koji se uspješno bori s tumorom na mozgu, na način da zaobiđe zaštitne krvne pregrade u mozgu i tako se bori s njim, objavio je danas institut u Saint Louisu. 
 
2
Naučni projekat o pokretljivosti reptila
Satelitom prate krokodila!
Kretanje australijskog krokodila zvanog Sputnik stručnjaci prate pomoću satelita, a riječ je o novom naučnom projektu kojim se treba utvrditi koliko daleko ti reptili grabežljivci mogu gmizati 
 
2
U mađarskom državnom zavodu za higijenu
Spremna vakcina za "ptičji grip"!
Vakcina protiv ptičje groznice spremna je za ispitivanje na ljudima, izjavio je mađarskoj agenciji MTI portparol mađarskog državnog zavoda za higijenu.
 
 
2
Ruski solarni fizičari ne vjeruju u globalno zagrijavanje
Kladili se - na zahlađenje!
Ruski solarni fizičari Galina Mašnić i Vladimir Baškirtsev ne vjeruju u globalno zagrijavanje i odlučili su opkladiti se u 10.000 dolara da će se Zemlja u sljedećoj deceniji - ohladiti, a njihovu je opkladu prihvatio britanski klimatolog James Annan. Ruski par iz instituta u Irkutsku vjeruje da na globalne temperature više utiču promjene u aktivnosti Sunca, nego emisije stakleničkih plinova.

 
 
2
Pentagon ulaže 51 milion dolara u novu vrstu naoružanja
Razvijaju mikrotalasno oružje!
Čak 51 milion dolara Pentagon je uložio u razvoj i proizvodnju nove vrste oružja koje mnogi upoređuju s naoružanjem što smo ga dosad mogli gledati samo u naučno-fantastičnim filmovima i serijama.  
 
2
Armagedon za Zemlju i čovječanstvo
Sudnji dan 13.4.2029.?
Asteroid Apophis u petak 13. aprila 2029. prozujaće pokraj Zemlje. Bliski susret već je izazvao veliko uzbuđenje naučnika i zabrinutost običnih ljudi. Iako većina naučnika tvrdi da je Zemlja sigurna i da su šanse da asteroid udari manje od jedan odsto, ugledni naučnik iz Instituta Max-Planck dr. Klaus Jockers upozorava:
 
 
1
Microsoft objavio softversku zakrpu
Nova epidemija Internet crva!
            Više antivirusnih kompanija izvijestilo je početkom nedelje o pojavi novih Internet crva koji zloupotrebljavaju propuste u različitim verzijama Windowsa.. 
 
1
Revolucionarna tastatura
Ekran na svakoj tipki!
          Ruski naučnici izumili su kompjutersku tastaturu na kojoj svaka tipka ima svoj mali video-ekran. To znači da se simboli na tastaturi mogu mijenjati kako bi prikazivali različite jezike ili simbole.  
 
1
Do kraja godine u SAD
Elektronski pasoši!
             Američki Stejt department objavio je da će do kraja ove godine početi da izdaje državljanima SAD elektronske pasoše sa ugrađenim čipom koji će sadržati informacije o vlasniku pasoša. U početku, elektronske pasoše će izdavati samo Stejt department, ali će od oktobra 2006. godine to moći da čine i lokalne državne agencije. 
 
1
Canonu priznanje EISA
EOS 350D - foto-aparat godine!
Canon je dobio priznanje uglednog europskog udruženja EISA (European Imaging & Sound Association) za digitalni fotoaparat EOS 350D, kojemu je to udruženje dodijelilo naslov "Europski fotoaparat godine 2005./2006.". To je drugo ovogodišnje veliko priznanje fotoaparatu EOS 350D, nakon što mu je udruženje TIPA (Technical Image Press Association) dodijelilo priznanje "Najbolji osnovni model digitalnog SLR fotoaparata u Europi 2005."
 
 
1
Ruski astronaut postavio rekord
Bio najduže u svemiru!
Ruski astronaut Sergej Krikaljev u utorak je postavio novi rekord s najviše dana provedenih u svemiru, došavši do brojke od ukupno 748 dana u dvadesetogodišnjoj karijeri.
 
 
1
Novi Sony Ericson K750i
Multimedijalni ljepotan!
Za novi Sony Ericsson K750i kažu da sadrži sve što bi trebao imati jedan mobilni uređaj – kameru od 2.0 megapiksela, snimanje videa u 3GP, sve najpopularnije napredne multimedijalne funkcije te je vrlo jednostavan za rukovanje. Isto tako, uskoro bi se trebao pojaviti na tržištu u cijelom svijetu.
 
 
1
Prvi mobilni sa logotipom Walkmana
Walkman telefon!
          Sony Ericsson je objavio izlazak na tržište W800, prvog mobilnog telefona s logotipom Walkmana, te najavio izlazak slijedećeg Walkman telefona u oktobru.  
 
1
Vodeći svjetski proizvođač mrežne opreme uvećava promet i dobit
Odličan kvartal za Cisco!
Vodeći svjetski proizvođač mrežne opreme, Cisco System za protekli kvartal prijavio je 12 odsto veću dobit i 11 odsto veći promet u odnosu na 2004.
U svom četvrtom fiskalnom kvartalu Cisco je ostvario ukupni promet na nivou od 6,58 milijardi dolara, uz profit od 1,54 milijarde dolara.
 
 
1
Poljski radio javio o uspjehu arheologa
Pronađeni ostaci Nikole Kopernika?
Poljski arheolozi pronašli su lijes u katedrali Frombork u kojem bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci poljskog astronoma Nikole Kopernika, objavio je poljski radio. 
 
1
Poslije skoro tri decenije od kada su "viđeni" vanzemaljci
Odustali od lova na NLO!
Dvadeset osam godina nakon što su deseci svjedoka, od čega i deset policajaca, na nebu iznad područja Windermere kod Cumbrie vidjeli nepoznati leteći objekt oblika dijamanta, britanski su lovci na nepoznate leteće objekte (UFO) prekinuli istragu oko nepoznate letilice.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|