1
Znam zašto sam ovo napisao i ne može da škodi
Živković i Miljanov

    Položiti oružje - jedan je od mnogobrojnih sinonima za izražavanje saučešća i podjelu bola sa nekim ko je ostao bez izuzetno bliskog i dragog, a kada neko ni u tim trenucima ne umije "koplja u trnje", najbolje mu je da pročita "Primjere čojstva i junaštva"!

    Osim porodici Vicković, brojni telegrami saučešća povodom smrti jednog od osnivača Liberalnog saveza Crne Gore, mnogobrojne riječi utjehe stigle su i na adresu ove opozicione partije.
    -    Vjerovao je u istinske vrijednosti slobodne Crne Gore. Čuvaćemo iskrene uspomene na naš dugogodišnji zajednički rad u poslaničkim klupama gdje se svojim stavovima borio za novu Crnu Goru - istakao je Ranko Krivokapić u telegramu saučešća koji je uputio porodici Miroslava Vickovića i političkom lideru LS CG.
    - Miroslav Vicković je svoj politički život posvetio samostalnoj Crnoj Gori, a za dobro svih njenih građana. Taj cilj je smatrao političkim smislom svog života, za koji se nesebično borio - kaže se u telegramu predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, koji je saučešće izjavio porodici Vicković i Liberalnom savezu Crne Gore.
    Predsjednik državne zajednice Svetozar Marović uputio je povodom smrti gradonačelnika Cetinja Miroslava Vickovića telegram saučešća njegovoj porodici, Liberalnom savezu i Skupštini opštine Cetinje.
    - Bili smo dugo zajedno u istim klupama. One su nas i razlikovale i spajale, ali ne i ljudski razdvajale - navodi se u saučešću predsjednika Marovića.
    Na poruke ispisane biranim riječima, Miodrag Živković, politički lider LS CG, odgovorio je:
    - U Liberalni savez Crne Gore počeli su da pristižu telegrami saučešća naslovljeni na adresu crnogorskih liberala između ostalog i od visokih pretstavnika crnogorske vlasti.Tako smo telegrame primili od predsjednika Skupštine Republike Crne Gore, ambasadora u Rimu gospodina Branka Lukovca i drugih. Liberalni savez želi da skrene pažnju predstavnicima aktuelnog režima da se u sličnim poslovima dalje ne zamaraju, jer ove i slične telegrame eventualno upućene sa sličnih adresa, crnogorksi liberali sa najdubljom indignacijom odbijaju.
    Prvi iz "Primjera čojstva i junaštva", Marka Miljanova:
   "Milovan Janičin Vujošević iz Brskuta reka je: "Ja sam, tako mi duše, svakoga čojka moga na mejdan dobit!" Pitali su ga "Kako, striko Milovane?" Milovan: "Lasno, duše mi! On se naijedi pa me psuje, skačući i drkteći od ijeda! Ja ne govorim ništa. Kad sjutradan, on ka kvasan, stidi se i kaje od svojijeh riječi! Eto, ja dobio, a on izgubio!"
    Opismenio se Vojvoda Marko Miljanov po stare dane, ali na sreću - opismenio se da bi pismenio.
    Znam zašto sam ovo napisao - i ne može da škodi!






B.Čukić

Posjeta : 2269