1
Nakon vijesti da će Merkel postati nova njemačka premijerka
Euro ojačao!

          Znaci olakšanja zbog vijesti da će Angela Merkel biti na čelu iduće njemačke vlade prema sporazumu postignutom sa Socijaldemokratima Gerharda Schroedera ojačali su danas na svjetskim deviznim tržištima kurs eura.

          Euro je ujutro dosegnuo 1,2133 dolara. Dosegnuo je i 138,16 jena.Time je završena tronedeljna politička mrtva trka nakon neodlučnih rezultata parlamentarnih izbora održanih u septembru.
          "Po sporazumu o velikoj koaliciji, očito je da će biti nekih kompromisa kako bi stvari funkcionisale. Reformski mandat vjerovatno neće biti tako snažan kao što bi bio da je Merkel ostvarila direktnu pobjedu", ustvrdio je Ian Stannard, valutni strateg BNP Paribasa. "Ali, činjenica da koaliciju vodi Merkel daje nadu na deviznim tržištima da će reforma do neke mjere ostati živa", dodao je.
          Dobici dolara krajem prošle nedelje na temelju povoljnog podatka o septembarskoj zaposlenosti u SAD-u prekinuti su i zbog stajališta deviznih ulagača da će kamatne stope u Evropi i Aziji uskoro porasti te s vremenom umanjiti trenutne razlike u prinosu između tih valuta i američkog dolara.
          Prošle nedelje, naime, predsjednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet izjavio je da je banka spremna podizati kamatne stope kako bi održala inflaciju pod kontrolom.
          Analitičari očekuju i da švajcarska centralna banka do kraja godine počne dizati kamatne stope zbog inflacije, dok bi japanska centralna banka trebala završiti sa svojom ultra-popustljivom monetarnom politikom. Ulagači očekuju da se podignu kamatne stope s nultog nivoa u drugoj polovini iduće godine.





Posjeta : 1803