2
Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond
Najsiromašnijima oprošteni dugovi!

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) podržali su na godišnjoj skupštini tijekom vikenda plan za otpis milijardi dolara dugova najsiromašnijih zemalja svijeta.
Plan je u nedjelju podržao Razvojni odbor Svjetske banke koji određuje njenu politiku, nakon što ga je u subotu prihvatio i MMF.


"Put za potpuni oprost dugova je sada račišćen", rekao je predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz na konferenciji za novinare.
Plan za stopostotni oprost dugova nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta, koji je prvo predložila G8 grupa najrazvijenijih zemalja, sada ide na odobrenje izvršnim odborima Svjetske banke i MMF.
Sporazum o dugu koji su postigle 184 članice Svjetske banke i MMF treba oprostiti oko 40 milijardi dolara dugova 18 siromašnih zemalja, većinom iz Afrike, koje su zadovoljile ekonomske i druge uvjete Banke i MMF.
Međutim, čak 20 drugih zemalja moglo bi se kvalifikovati, ako zadovolje uslove, dovodeći ukupan otpis dugova na 55 milijardi dolara.
Većinu duga od oko 70 odsto te zemlje duguju Svjetskoj banci, a ostatak MMF i Afričkoj razvojnoj banci.
Svjetska banka i MMF saglasili su se za brzu kompenzaciju kako bi se popunili fondovi za programe u siromašnim zemljama, suzbijajući strahovanja da će oprost vraćanja dugova bitno oslabiti finansijske mogućnosti prije svega Svjetske banke da pomaže buduće projekte.
Članice G8 u petak su pismeno obećale da će u potpunosti pokriti troškove plana.
Svjetska banka je najveći finansijer projekata u zemljama u razvoju i godišnje izdvaja oko 20 milijardi dolara zajmova s niskom kamatom i darovnica namijenjenih suzbijanju siromaštva i razvoju nerazvijenih.





Posjeta : 1784