0
Godišnji skup Britanskog udruženja za unapređenje nauke
Korisnici ecstasy skloniji bolestima!

OSOBE koje uzimaju ecstasy kako bi mogle plesati cijele noći oštećuju svoj imunološki sistem, a one koji pate od depresije izazvane tom drogom teže je i liječiti, izjavio je u srijedu jedan naučnik.

Ecstasy je nastao kao lijek za suzbijanje apetita, ali sada ga upotrebljavaju kao drogu za reduciranje inhibicija. Naučnici su ga povezali s psihičkim bolestima, a dr. Thomas Connor sa dablinskog Trinity Collegea vjeruje da ecstasy ugrožava i fizičko zdravlje.
"Ecstasy snažno suzbija imunitet što pojedinca može voditi do veće podložnosti bolesti", rekao je Connor novinarima na godišnjem skupu Britanskog udruženja za unapređenje nauke u Dablinu.
I okruženje u kojem se ecstasy, poznat i kao MDMA, najčešće uzima, povećava rizik od zaraznih bolesti, kaže Connor.
"Ljudi uzimaju te droge u noćnim klubovima prepunima mladih, a okolo je sve puno klica".
Connor kaže da se čini kako netko ko uzme dvije tablete u jednoj noći doživi slabljenje prirodnoga obrambenog sistema u trajanju od 48 sati. Naučnici još nisu proučili dugoročan uticaj droge na obrambeni sistem, ali ona ima potencijal da ošteti one koji je često uživaju, tvrdi Thomas Connor.
On spominje i posredne dokaze poput web stranica na kojima se javljaju osobe koje su često u klubovima i koje savjetuju da se jede što više voća i povrća kako bi se prije uzimanja droge ojačao imunitet.
U vezi s dokazima da MDMA može voditi u depresiju, tjeskobu i psihozu, Connor kaže kako ima sve više znakova da fizička oštećenja nastala zbog ecstasyja umanjuju djelotvornost antidepresiva poput Prozaca.





Posjeta : 1973