2
Utisci reportera zagrebačkog "Večernjeg lista" sa i oko turnira "ProMonte super kup 2005."
Crna Gora - zemlja kontrasta!

- Podgorica je danas sasvim drukčiji grad nego što je bila kad smo je posjetili prije tri godine. Gradonačelnik Miomir Mugoša prometnuo se u jednog od većih neimara u njezinoj povijesti. Most koji je nedavno otvoren preko Morače izgleda velebno, a glavni grad Crne Gore veliko je gradilište.
Crna Gora je zemlja velikih kontrasta - zapisao je reporter zagrebačkog "Večernjeg lista" u tekstu "Šta hrvatske košarkaše očekuje na EP u Podgorici" koji prenosimo izvorno:

Osmorica hrvatskih košarkaša u subotu su otrovala želuce u hotelu "Crna Gora", istom onom u kojem će naša reprezentacija odsjesti tijekom natjecanja u podgoričkoj skupini EP-a. Neki misle da je uzrok trovanja - kajmak. Možda igrači nisu naviknuti na domaću klopu, možda vitaminizacija i narodna kuhinja ne idu zajedno ili je posrijedi nešto treće. No, od tog podgoričkog trovanja nitko u našem stožeru nije pravio dramu.
Inače, Podgorica je danas sasvim drukčiji grad nego što je bila kad smo je posjetili prije tri godine. Gradonačelnik Miomir Mugoša prometnuo se u jednog od većih neimara u njezinoj povijesti. Most koji je nedavno otvoren preko Morače izgleda velebno, a glavni grad Crne Gore veliko je gradilište.
Crna Gora je zemlja velikih kontrasta. Sljedeće godine građani bi se referendumom trebali izjasniti o tome žele li nastaviti dalje sami ili ostati u zajednici s Beogradom. Podjela je velika, navodno je omjer polovičan i ishod referenduma je neizvjestan. Srbi čitaju svoje, a Crnogorci svoje novine, propaganda caruje, a svi skupa se samo nadaju da situacija neće izmaći kontroli.
Koliko daleko ide ta priča najbolje svjedoči podatak da je srpski list "Dan" objavio da je crnogorski predsjednik Filip Vujanović u utakmici SiCG - Hrvatska navijao za - Hrvatsku! Ljudi skloni crnogorskoj opciji, koji su bili i organizatori turnira (glavni menadžer bio je direktor marketinga HOO-a Ranko Četković, tajnik Hrvatsko-crnogorskog društva u Zagrebu), vrlo su brzo, na primjer, iz dvorane izbacili jednog srpskog navijača, inače pionira jogurt-revolucije i događanja naroda s početka devedesetih, koji je, odjeven kao četnički vojvoda, navodno došao gledati košarku. No, za nagradu je od srpskih košarkaša dobio poziv za finale EP-a u Beogradu.
Govori se da će čak tisuću hrvatskih navijača bodriti našu reprezentaciju na EP-u, no ta se brojka čini napuhanom. Oni koji ipak dođu, plaćat će u Podgorici u eurima, platežnoj jedinici Crne Gore. Obilan ručak, s kajmakom, pršutom, varivom i pečenjem, uz bocu ukusnog "Vranca", u boljoj restauraciji stoji oko 15 eura. Onima koji vole provod, u Podgorici neće ništa nedostajati. U petak i subotu navečer u središtu grada iz brojnih kafića trešti turbo folk, hrvatska zabavna glazba, aktualni hitovi i house. Prava je ludnica uz Moraču ispod novog mosta gdje se svaku večer okupi dvije-tri tisuće mladih željnih zabave. Ne treba vas čuditi primijetite li da je djevojaka puno više nego mladića, navodno u omjeru pet na jednoga. Valjda nigdje na svijetu nećete vidjeti toliko minisuknja na ulici, a čini se i nigdje tako kratkih. Toliko su kratke da zapravo i nisu minice, već prije trake za kosu
Za razliku od naših košarkaša koji su prije ponoći uvijek bili u hotelskim sobama, Litavci su svaku večer testirali podgorički noćni život. Arvidas Maciauskas odveo je svoje suigrače u šetnju, a pregled igre ionako im je uvijek bio jača strana. Dok ne zalutaju u šumi poput braće Lavrinovič...




"Večernji list"

Posjeta : 1989